Με γεωτρήσεις απειλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρώντας στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Με γεωτρήσεις απειλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρώντας στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που υπεγράφη στο Κάιρο την Πέμπτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε σε προσευχή στην Αγία Σοφία, έξω από την οποία επέλεξε να ανεβάσει εκ νέου τους διπλωματικούς τόνους, λέγοντας πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει καμία αξία.

Αναφερόμενος στις τριμερείς επαφές Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας που είχε κινήσει πριν λίγες εβδομάδες το Βερολίνο, ο Ερντογάν είπε για Ελλάδα και Αίγυπτο: «Δεν εμπιστεύομαι αυτές τις πλευρές, και δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους […] Στέλνουμε το Barbaros πίσω στη θάλασσα. Δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους και συνέχεια παραπονιούνται στην καγκελάριο Μέρκελ. Ενημερώσαμε την καγκελάριο ότι επιστρέφουμε (σ.σ στις γεωτρήσεις)».

«Η Μέρκελ μου είχε ζητήσει να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις. Δεν τους έχω εμπιστοσύνη (ενν. Έλληνες), αλλά είχα πει στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι θα σταματήσουμε τις έρευνες για μερικές εβδομάδες. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι».

«Θα τηρήσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Ειδικά στα ναυτιλιακά, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται πως η παρούσα οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι τμηματική και υπεγράφη με την προοπτική μιας συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης. Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από δεκατρείς γύρους διαπραγματεύσεων και περίπου 15 χρόνια μετά την έναρξη τους.