Οργή για τις αρχές που εκώφευσαν στις επανειλημμένες κλήσεις για απομάκρυνση 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που ανατινάχτηκαν σκοτώνοντας 135 ανθρώπους.

Καθώς ο καπνός κατακάθεται στη Βηρυτό, το σοκ των πολιτών μετατρέπεται σε οργή για την εκατόμβη θυμάτων και την ολιγωρία των αρχών που οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα.

Ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, πολλοί αντιλαμβάνονται την έκρηξη ως το αποκορύφωμα χρόνων κακοδιαχείρισης και αμέλειας από τις ηγεσίες τους.

«Από τη στιγμή που ένα ορφανό φορτίο με εξαιρετικά εύφλεκτα χημικά έφτασε στο λιμάνι της Βυρητού το 2013, οι λιβανέζικες αρχές το αντιμετώπισαν με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την έλλειψη ηλεκτρισμού της χώρας, το δηλητηριώδες νερό βρύσης και τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν στους δρόμους: Καυγαδίζοντας και ελπίζοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο του» γράφει χαρακτηριστικά ο Ben Hubbard των New York Times.

Οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που ανατινάχτηκαν το απόγευμα της Τρίτης, προκάλεσαν ένα πανίσχυρο ωστικό κύμα που σάρωσε ολόκληρες συνοικίες, σκότωσε 135 ανθρώπους, τραυμάτισε τουλάχιστον άλλου 5.000 και άφησε αστέγους περίπου 300.000 πολίτες.

EPA
FOTO: EPA

Αλληλεγγύη σε σκοτεινούς καιρούς

Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

EPA
FOTO: EPA

Η πορεία του φορτίου

Τόνοι νιτρικού αμμωνίου βίσκονταν αποθηκευμένοι σε αποθήκες του λιμανιού εδώ και σχεδόν επτά χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, το εύφλεκτο φορτίο έφτασε με πλοίο μολδαβικής σημαίας, το Rhosus, που ελλιμανίστηκε στη Βυρητό μετά από τεχνικά προβλήματα που εμπόδισαν τη συνέχιση της πορείας του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.

Το Rhosus επιθεωρήθηκε και τού απαγορεύτηκε ο απόπλους. Λίγο μετά, εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με το φορτίο του να καταλήγει τελικά στις αποθήκες του λιμένα για «λόγους ασφαλείας».

EPA
FOTOq EPA

Ο πρώην καπετάνιος του Rhosus κατήγγειλε -σε συνέντευξη με Ρώσους δημοσιογράφους πριν από έξι χρόνια- πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε εγκαταλείψει το πλοίο, λέγοντας πως ο ιδιοκτήτης τον οποίο κατονόμασε ως Igor Grechushkin τους άφησε «ομήρους» στα χέρια των τελωνειακών αρχών: «Ο ιδιοκτήτης εγκατέλειψε το πλοίο. Το φορτίο ήταν νιτρικό αμμώνιο, μια εκρηκτική ουσία. Και εμείς εγκαταλειφθήκαμε. Ζούσαμε για δέκα μήνες μέσα σε πυριτιδαποθήκη» είχε πει χαρακτηριστικά.

Οι επικεφαλής του λιμένα και της τελωνειακής αρχής αμφότεροι τόνισαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως είχαν αποταθεί πολλές φορές στα δικαστήρια, αιτούμενοι την απομάκρυνση των επικίνδυνων χημικών ή την πώλησή τους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανικού.

Ο γενικός διευθυντής του λιμανιού, Χασάν Κοραϊτέμ ανέφερε πως ήταν ενήμερος για την επικινδυνότητα του φορτίου όταν δικαστήριο έδωσε εντολή αποθήκευσής του στους συγκεκριμένους χώρους, όμως «όχι σε τέτοιο βαθμό».

EPA
FOTO: EPA

Άνω των 10 δισ.δολ το κόστος της καταστροφής

Ο όλεθρος της Τρίτης απειλεί να βυθίσει την οικονομία του Λιβάνου που ήδη μαστιζόταν από βαθύτατη κρίση, σε χειρότερο τέλμα.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συνολικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

EPA
FOTO: EPA

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Με πληροφορίες από New York Times/BBC/ΑΠΕ/Guardian