Την πραγματοποίηση από το 2021 και κάθε χρόνο ενός παγκόσμιου συνεδρίου προσκυνηματικού τουρισμού στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, πρότεινε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ενώ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος πρότεινε την αναβίωση, ύστερα από χιλιάδες χρόνια, των εκδηλώσεων «Αριστοτέλεια», στη μνήμη του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη.

Οι προτάσεις διατυπώθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ουρανούπολης, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Κροατία (η αντιπροσωπεία της Σερβίας δεν τα κατάφερε να πάρει μέρος λόγω των προβλημάτων στις μετακινήσεις από τον κορονοϊό).

Η Ουρανούπολη απέχει ελάχιστα από το Αγιον Όρος και είναι ο πιο κατάλληλος τόπος για να γίνεται αυτό το παγκόσμιο συνέδριο προσκυνηματικού τουρισμού, με τη συμμετοχή των Πατριαρχείων, τόνισε ο κ. Καράογλου κι επισήμανε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια πρόκληση με πολλές παραμέτρους και αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για σημαντικό αριθμό τουριστών και από γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Σερβία.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης μίλησε για τη σημασία της λειτουργίας του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, εξήρε τη συμβολή του δημάρχου του δήμου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου στη δημιουργία του και σημείωσε πως η τουριστική αγορά πρέπει να διευρυνθεί ώστε να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

«Τo Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προορίζεται να αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο υπέρβασης της σημερινής δυσμενούς συγκυρίας και επένδυσης στις ευκαιρίες που ανοίγονται για το κοντινό και απώτερο μέλλον», σημείωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη και συνέχισε: «Ο δήμος Αριστοτέλη προσέρχεται σ‘ αυτήν την κοινή προσπάθεια με δύο σημαντικές οικουμενικής ακτινοβολίας παρακαταθήκες: Αφενός, τον αρχαίο Μακεδόνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, που μέχρι σήμερα εκπροσωπεί επάξια το ελληνικό πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου. Αφετέρου, το Άγιον Όρος, τον ζώντα απόηχο του Βυζαντίου και την Κιβωτό της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, που ελκύει διαχρονικά το ενδιαφέρον εκατομμυρίων επισκεπτών».

Οπως είπε ο κ. Βαλιάνος, «το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας που δημιουργούμε, στον ιστορικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ουρανούπολης και των δραστήριων ανθρώπων του, θα συνδέσει την τοπική κληρονομιά (πολιτιστική – θρησκευτική) με τις ρίζες του κάθε βαλκανικού έθνους. Θα αναδείξει την αριστοτελική φιλοσοφία και θα τη συνδέσει με τη φιλοσοφία πολλών δημιουργών προερχόμενων από βαλκανικές πόλεις. Θα ανακαλύψει και θα αναδείξει τις κοινές αναφορές των συνιστωσών του βαλκανικού πολιτισμού, υπερβαίνοντας όσα διαχρονικά χώρισαν και πόνεσαν την ευρύτερη γειτονιά μας, για να ενισχύσει όσα μπορούν να την καταστήσουν υπόδειγμα αρμονικής συμπόρευσης στο μέλλον. Θα ενδυναμώσει τον θεματικό τουρισμό από την Ελλάδα στη Βαλκανική ενδοχώρα και από τη Βαλκανική προς την Ελλάδα».

Σχετικά με τις εκδηλώσεις «Αριστοτέλεια» τόνισε ότι θα περιλαμβάνουν: Ετήσια πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία θα λαμβάνουν χώρα σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, που σχετίζονται με τον Αριστοτέλη και τον Μέγα Αλέξανδρο. Τρεις από αυτές στο δήμο Αριστοτέλη. Μία στα Αρχαία Στάγειρα, μία στον Πύργο της Ουρανούπολης, μία στο Άλσος του Αριστοτέλη, με 16 παράλληλες δραστηριότητες, και μία σε κάθε οικισμό του δήμου

Μουσική, αρχαιοελληνικές παραστάσεις, μουσική των Βαλκανίων, κλασσική μουσική, θρησκευτικές δραστηριότητες, θα συνθέσουν γεγονότα με τον δικό τους προωθητικό σχεδιασμό σε επιλεγμένες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και πολιτισμού.

Παράλληλες δραστηριότητες θα εξελίσσονται σε βαλκανικές πόλεις, με μετακλήσεις τουριστικών πρακτόρων, διαδικτυακές καμπάνιες, ένταξη σε προγράμματα κορυφαίων tour operators, ακόμα και με δημιουργία ιστοσελίδων που θα περιλαμβάνουν σύστημα για διαδικτυακές κρατήσεις (on line booking). Ταυτόχρονα οι δραστηριότητες αυτές θα προβάλλονται σε επιλεγμένες πόλεις του κόσμου σε συνεργασία με εθνικούς φορείς της κάθε επιλεγμένης χώρας.

Σήμερα το πρωί οι άντρες-μέλη των αποστολών που συμμετέχουν στην παρουσίαση του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης και τον δήμαρχο Αριστοτέλη, επισκέφθηκαν τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους, ενώ οι γυναίκες έκαναν τον περίπλου με σκάφος.

Στην εκδήλωση που έγινε απόψε τιμήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Αριστοτέλη και του απονεμήθηκε το Χρυσό Κλειδί του δήμου.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Νίκος Ρούμπος, ΑΠΕ-ΜΠΕ