Με ανακοίνωση του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διέψευσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πραγματοποιηθεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για την τέλεση της λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Διά του παρόντος ανακοινούται ότι, λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου.

Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας.

Τη 28η Ιουλίου 2020».

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά μετά το τέλος των εργασιών αναστήλωσης ότι «στις 15 Αυγούστου οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να παρευρεθούν στη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, η ο ποία είχε ανασταλεί εξαιτίας των εργασιών αναστήλωσης».