Για κάποιο λόγο εδώ και χρόνια την λέμε λάθος -εμείς οι Έλληνες- τη ΝΙΚΕ. «Νάικ» εμείς, «νάικι» οι Αμερικάνοι. Οι οποίοι προφανώς καταφέρνουν να πλησιάσουν περισσότερο στην προφορά μία… 100% ελληνικής λέξη!

Ναι, το όνομά της πασίγνωστης εταιρείας αθλητικών ειδών είναι μία ελληνική λέξη. Το ΝΙΚΕ δεν είναι τίποτα άλλο από το «Νίκη». Και όχι μία τυχαία Νίκη! Αλλά η ελληνίδα Θεά Νίκη που προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού.

Ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα, ενώ είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν επικράτησε η λατρεία του Δία ως αρχηγού των θεών, η Νίκη και τα αδέρφια της έγιναν ακόλουθοί του. Σύμφωνα με άλλο μύθο, η Στύγα πρόσφερε τα παιδιά της ως συμμάχους του Δία κατά την Τιτανομαχία. Ήταν ο ηνίοχος των θεών, όπως συχνά απεικονίζεται. Συχνά επίσης εμφανίζεται με φτερά, σε αντίθεση με άλλες γυναικείες θεότητες, οι οποίες ήδη κατά την κλασσική περίοδο εμφανίζονταν χωρίς φτερά. Στα ρωμαϊκά χρόνια ονομαζόταν Βικτόρια.

Paris.louvre.winged.500pix

Το γνωστότερο άγαλμα της Νίκης είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, ένα πρωτότυπο μαρμάρινο πιθανότατα ροδικό έργο που φυλάσσεται στο Λούβρο. Η Νίκη καταφθάνει πάνω σε πλώρη πλοίου για να στρέψει τους νικητές σε ναυμαχία. Ήταν στημένη πάνω σε τεχνητή λιμνούλα ώστε η παράσταση να αποκτά αληθοφανή χαρακτήρα. Χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βόρις Καραγιάννης