Η γοητευτική μεσαιωνική πόλη του Έσλιγκεν βρίσκεται στο βραχίονα του ποταμού Νέκαρ, που ανεβαίνει από τη Στουτγάρδη. Όταν βρεθείτε εδώ μην παραλείψετε να ανηφορίσετε στις απότομες, στολισμένες με αμπέλια πλαγιές στο βορρά για να απολαύσετε την πόλη από τα τείχη του 13ου αιώνα. Εκεί, στο αστικό τοπίο, θα συναντήσετε γοτθικές εκκλησίες που έχουν ακόμη τα γνήσια βιτρό παράθυρα, καθώς και μερικά από τα πιο παλιά σπίτια με ξυλόπλεκτη τοιχοποιία (Fachwerk) της Γερμανίας, που χρονολογούνται πίσω στο 1260.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, δε θα μπορούσατε να ζητήσετε ένα πιο ιδιαίτερο σκηνικό για τις γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές από αυτό του Έσλινγκεν. Εδώ θα συναντήσετε ένα μεσαιωνικό χωριό με τεχνίτες και περιπλανώμενους διασκεδαστές του δρόμου.

 1. Klein-Venedig

Foto: MH_Stuttgart / Pixabay

Ένα μέρος που κλέβει την καρδιά των επισκεπτών του Έσλινγκεν είναι το Klein Venedig (Μικρή Βενετία), όπου τα παρακλάδια του Νέκαρ, ο Rossneckar και ο Wehrneckar μοιάζουν με βενετσιάνικα κανάλια. Τα Fachwerkhäuser και οι νερόμυλοι που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα βρίσκονται δίπλα στην προκυμαία, ενώ πίσω τους υπάρχουν ιστορικά μνημεία όπως οι πύργοι του Stadtkirche. Το Innere Brücke διασχίζει και τα δύο κανάλια και είναι γεμάτο με όμορφα σπίτια. Καθώς περιπλανιέστε εδώ θα συναντήσετε ιτιές, παλιούς υδροκίνητους τροχούς, λιθόστρωτα δρομάκια και αν συνεχίσετε ανάντη στο Νέκαρ, θα φτάσετε στο φράγμα Wasserhaus, χτισμένο σαν μια μεσαιωνική σκεπαστή γέφυρα.

2. Fachwerkhäuser

Foto: pixabay.com

Μαζί με το Göttingen και το Limburg an der Lahn, το Esslingen είναι η πόλη με τα παλαιότερα σπίτια με ξυλόπλεκτη τοιχοποιία στη Γερμανία. Εκτός αυτού, υπάρχουν περισσότερα από 200, τα οποία διαχέουν στην παλιά πόλη έναν ρομαντισμό και καταδεικνύουν όλες τις φάσεις της εξέλιξης της αλεμμανικής κατασκευής κατοικιών. Το παλαιότερο σπίτι βρίσκεται στη Heugasse 3 και χρονολογείται στο 1262-1263. Η Webergasse επίσης είναι άξια αναφοράς καθώς στο νούμερο 6 και το νούμερο 8 θα βρείτε σπίτια του 1267. Επίσης την παλαιότερη συστάδα από σπίτια με ξυλόπλεκτη τοιχοποιία στη Γερμανία, μπορείτε να τη βρείτε στη Hafenmarkt. Κι αν αναρωτιέστε γιατί δεν υπάρχουν σπίτια πριν τον 13ο αιώνα, ο λόγος είναι γιατί μέχρι τότε τα ξύλα που χρησιμοποιούνταν ως βάσεις, θάβονταν απευθείας στο έδαφος και σάπιζαν μετά από 30 χρόνια. Μετά το 13ο αιώνα ξεκίνησαν να χτίζονται σε πέτρινες βάσεις, γεγονός που συνέβαλε στη διαφύλαξή τους. 

3. Altes Rathaus

Foto: Wikimedia Commons

Το Παλιό Δημαρχείο δημιουργεί διαφορετική εντύπωση ανάλογα με το σημείο του ορίζοντα που θα το προσεγγίσετε. Η νότια πρόσοψη είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ξυλόπλεκτης τοιχοποιίας και χρονολογείται στη δεκαετία του 1420. Εκείνη την εποχή η αίθουσα των συμβουλίων ήταν στον επάνω όροφο ενώ το ισόγειο ήταν για το εμπόριο και τη φορολόγηση. Οι ανακοινώσεις των θανατικών ποινών γινόταν από το παράθυρο του πάνω ορόφου του κτιρίου. Βαδίζοντας προς τα βόρεια θα συναντήσετε ένα καμπυλωτό αέτωμα του 16ου αιώνα, κατασκευασμένο από τον Αναγεννησιακό αρχιτέκτονα Heinrich Schickhardt.

4. Villa Merkel

Foto: Wikimedia Commons

Η γκαλερί τέχνης του Έσλιγκεν στεγάζεται στην ιστορική βίλα, σχεδιασμένη από τον βιομήχανο Oskar Merkel το 1873 και ήταν το πρώτο κτίριο στη Νότια Γερμανία που κατασκευάστηκε με σκυρόδεμα. Το ακίνητο βρίσκεται δίπλα στο Νέκαρ, σε έναν καταπράσινο κήπο, ο οποίος φιλοξενεί ακόμη ένα χειμερινό σπίτι και ένα σπίτι για τον κηπουρό. Στα 15 δωμάτια της βίλας πραγματοποιούνται διεθνείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

5. Kessler Sekt

Foto: Kessler Sekt

Ένα τέλειο σουβενίρ ή δώρο για το σπίτι σας από το Έσλιγκεν, είναι ένα μπουκάλι αφρώδες κρασί από το Kessler Sekt. Κι αυτό γιατί το Έσλιγκεν ήταν η πρώτη περιοχή στη Γερμανία που υιοθέτησε τις γαλλικές τεχνικές δευτερογενούς ζύμωσης από την Καμπανία. Ο άνθρωπος που ευχαριστούμε γι’ αυτό είναι ο Georg Christian Kessler, ο οποίος έφερε τη μυστική συνταγή μαζί του, μετά από ένα σύντομο ταξίδι στη Ρενς, στη Βόρεια Γαλλία. Από τότε που επέστρεψε, το 1826, εγκατέστησε την επιχείρησή του σε ένα παλιό διοικητικό κτίριο για μοναχούς, πίσω από τη Stadtkirche. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν 2 χιλιόμετρα σηράγγων κάτω από τους δρόμους τους Έσλινγκεν, όπου αποθηκεύονται κρασιά που ζυμώνονται σε φιάλες. Και πιθανώς να μην υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στην πόλη, παρά με ένα ποτήρι κρασί Sekt από το μικρό μπαρ εκεί μπροστά.

6. Esslinger Burg

Foto: Pixabay

Μέσα σε σειρές αμπελώνων πάνω από την πόλη, βρίσκονται αυτές οι οχυρώσεις, οι οποίες δεν αποτελούσαν ποτέ κάστρο με την έννοια της κατοικίας ευγενών οικογενειών. Ο ρόλος τους ήταν καθαρά αμυντικός, ώστε να κρατούν τους επιδρομείς μακριά. Εκεί θα συναντήσετε το Pulverturm που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και έναν εξαιρετικό βοτανικό κήπο. Ίσως το πιο αξιομνημόνευτο τμήμα είναι η σκεπαστή γέφυρα που ενώνει το Pulverturm με το Dicke Turm, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Αυτή η διαδρομή δίνει μία αξέχαστη πανοραμική θέα στην πόλη του Έσλιγκεν.

7. Stadtkirche St. Dionys

Foto: Wikimedia Commons

Η Προτεσταντική Εκκλησία Stadtkirche St. Dionys δεσπόζει στη Marktplatz και αποτελεί ορόσημο για την πόλη. Έχει νεογοτθική αρχιτεκτονική, κυρίως του 13ου αιώνα, όμως χτίστηκε πάνω σε δύο ακόμη παλαιότερες εκκλησίες, από το 700 μ.Χ. και το 900 μ.Χ. Ένα σημείο που προκαλεί εντύπωση σε αυτό το κτίριο είναι η πεζογέφυρα που ενώνει τους δύο πύργους στην κορυφή. Αυτή χτίστηκε το 17ο αιώνα και αντικαταστάθηκε με μία κατασκευή από ξύλο και χάλυβα το 1900. Αν είστε λάτρεις της γοτθικής τέχνης, εδώ θα συναντήσετε βιτρό παράθυρα του 14ου αιώνα, ένα ιερό αρτοφόριο του 16ου αιώνα και ένα θαυμάσιο τέμπλο από τα τέλη του 15ου αιώνα.

8. Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Η Ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen και Περιχώρων, ιδρύθηκε το έτος 1965 και αριθμεί σύμφωνα με την απογραφή του έτους 1995 των γερμανικών Αρχών, τους 5.200 ομογενείς Έλληνες. Μετά από τη στέγασή της σε διάφορους χώρους όλα αυτά τα χρόνια, και το διορισμό του Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Νεονάκη στην Ενορία, το ηθικό των Ενοριτών αναπτερώθηκε και ύστερα από σκληρή εργασία και μεθοδευμένες με σοφία ενέργειες κατορθώθηκε να αναγερθεί ο μεγαλοπρεπής ιδιόκτητος Ορθόδοξος βυζαντινός Ναός, χιλίων (1.000) τ.μ. Τα επίσημα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου 1996. Ο Ναός εξωραΐζεται καθημερινά, εξωτερικά με ειδική πέτρα, κόκκινα βυζαντινά τουβλάκια, μάρμαρα, βυζαντινά κεραμίδια και πρωτοχριστιανικά σύμβολα και εσωτερικά με εκκλησιαστικά έπιπλα, μάρμαρα και βυζαντινές αγιογραφίες. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού τελέστηκαν στις 25 Μαΐου 2015. Μέχρι σήμερα έχουν τελεστεί εδώ χιλιάδες γάμοι και βαπτίσεις στην Ενορία.

9. Wolfsturm

Ο πύργος του Wolfsturm κατασκευάστηκε περίπου στο 1220 μ.Χ. και ήλεγχε τον εμπορικό δρόμο μεταξύ Speyer και Ulm. Στην εξωτερική του πλευρά, πάνω από την πύλη, τον Άγιο Ρωμαϊκό Αετό, πλαισιώνει ένα ζευγάρι λιονταριών σκαλισμένα τον 13ο αιώνα. Αυτά συμβολίζουν τη μακρά γενιά των ρωμαϊκών αυτοκρατόρων Hohenstaufen (Henry VII, Conrad IV, Rudolf von Habsburg) που ήταν πολύ σημαντικά πρόσωπα εκείνης της περιόδου. Το χιουμοριστικό της υπόθεσης είναι πως με τις αλλοιώσεις που δέχτηκαν τα ρομανικού στιλ γλυπτά ανά τους αιώνες, μοιάζουν περισσότερο με λύκους, και από εκεί έρχεται και το όνομα τους.

10. Merkel’sches Schwimmbad

Ένα αξιοπρεπές μέρος για να κολυμπήσετε στο Έσλιγκεν είναι η Αρτ Νουβό πισίνα του 1907. Ο βιομήχανος Oskar Merkel, παραχώρησε αυτή την πισίνα στην πόλη ως δημόσια λουτρά, μία πράξη που του χάρισε τιμητικά την υπηκοότητα. Η πισίνα ήταν έργο του βιρτουόζου της Αρτ Νουβό Hans Meyer και αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε το κτίριο έστω για την αρχιτεκτονική του. Στην ψηλή γύψινη οροφή θα αντικρύσετε ένα παράθυρο από βιτρό που απεικονίζει ένα ιταλικό παραθαλάσσιο τοπίο, ενώ σε κάθε γωνιά θα συναντήσετε κάτι εντυπωσιακό, όπως κλασικά αγάλματα, βίντατζ ρολόγια και πέτρινες βρύσες. Για χαλάρωση και τόνωση των μυών, η αίθουσα Warmbadehalle θερμαίνεται σε 30ο C.

11. Frauenkirche

Foto: needpix.com

Η Fraunenkirche φημολογείται πως είναι η πρώτη γοτθική εκκλησία της Νοτιοδυτικής Γερμανίας και απαιτήθηκαν σχεδόν 200 χρόνια κατασκευής για να ολοκληρωθεί τελικά το 1515. Αυτό βέβαια την καθιστά τη νεότερη εκκλησία του Έσλιγκεν! Ο πύργος, ύψους 72 μέτρων, είναι ένα θαύμα της γοτθικής λιθοδομής, με υπέροχα σκαλιστά σχέδια. Η αψίδα του ναού περιστοιχίζεται από βιτρό παράθυρα που χρονολογούνται στο 1330, ενώ εκείνα της κύριας αίθουσας του ναού σχεδιάστηκαν από τον καλλιτέχνη Hans Gottfried von Stockhausen, ο οποίος δημιούργησε πάνω από 500 βιτρό παράθυρα σε όλη τη Γερμανία μετά τον πόλεμο.

12. Marktplatz

Foto: fotocommunity.de

Ένα από τα λίγα μέρη στο Έσλιγκεν που δεν είναι στην πραγματικότητα ιστορικό, είναι η Marktplatz, όπου βρισκόταν το πρώτο νοσοκομείο της πόλης, το Katharinenhospital. Αυτό κατεδαφίστηκε γύρω στο 1811 όταν η πόλη ξεκίνησε να επεκτείνεται. Τετάρτες και Σάββατα υπάρχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην πλατεία, με πωλητές λουλουδιών, σουαβικές λιχουδιές και φρέσκα προϊόντα. Και καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο υπαίθριο σημείο συνάντησης του Έσλιγκεν, η πλατεία φιλοξενεί γιορτές όπως το Bürgerfest τον Ιούλιο και το Zwiebelfest (Φεστιβάλ κρεμμυδιών) τον Αύγουστο.


Die charmante mittelalterliche Stadt Esslingen liegt am Ufer des Neckars. Wenn Sie schon hier sind, lohnt es sich  die steilen Hänge zu erklimmen um von der stadtmauer aus einen einmaligen ausblick zu genießen. in der Stadt dann finden Sie gotHische Kirchen mit originalen Buntglasfenster beschmückt, sowie einige der ältesten Holzwerk-Häuser deutschlands, aus dem Jahre 1260.

Zur Weihnachtszeit bietet esslingen den perfekten weihnachtsmarkt. das mittelalterliche Dorf voller Handwerkskunst und Straßenkünstler, sollte man sich in der weihnachtszeit nicht entgehen lassen.

1. Klein-Venedig

Einer der beliebtesten Orte Esslingens ist Klein Venedig, wo die Zweige von Neckar, Rossneckar und Wehrneckar eine venezianischen Gefühl vermitteln. Entlang der Uferpromenade befinden sich Fachwerkhäuser und Wassermühlen aus dem 15. Jahrhundert. Dahinter befinden sich historische Denkmäler wie die Türme der Stadtkirche. Die innere Brücke überquert beide Kanäle und ist voller schöner Häuser. Wenn sie hierher wandern, finden sie Weiden, alte Wasserräder, gepflasterte Straßen und wenn sie weiter bergauf den Neckar fahren, erreichen sie den Wasserdamm, der wie eine mittelalterliche überdachte Brücke gebaut ist.

2. Fachwerkhäuser

Esslingen ist neben Göttingen und Limburg an der Lahn die Stadt mit den ältesten Holz-Mauerwerken in Deutschland. Das älteste Haus befindet sich in der Heugasse 3 und stammt aus den Jahren 1262-1263. Erwähnenswert ist auch die Webergasse. Die Hausummer 6 und 8 sind Häuser aus dem Jahr 1267. Und wenn sie sich fragen, warum es keine Häuser vor dem 13. Jahrhundert gibt, liegt es daran, dass das als Basis verwendete Holz bis dahin direkt im Boden verbaut wurde und nach 30 Jahren verfault war. Nach dem 13. Jahrhundert wurde auf Stein gebaut.

3. Altes Rathaus

Das Alte Rathaus macht je nach Blickwinkel einen anderen Eindruck. Die Südfassade ist ein hervorragendes Beispiel für holzgeschnitztes Mauerwerk und stammt aus dem Jahre 1420. Zu dieser Zeit befand sich der Sitzungssaal im Obergeschoss und das Erdgeschoss war für Handel und Steuern bestimmt. Die Verkündigung der Todesurteile erfolgte aus dem Fenster im Obergeschoss des Gebäudes. Wenn sie nach Norden gehen, finden Sie einen gebogenen Giebel aus dem 16. Jahrhundert, der vom Renaissance-Architekten Heinrich Schickhardt erbaut wurde.

4. Villa Merkel

Die Esslinger Art Gallery befindet sich in der historischen Villa, die 1873 vom Industriellen Oskar Merkel entworfen wurde und als erstes Betongebäude in Süddeutschland gebaut wurde. In den 15 Zimmern der Villa findet die internationale Kunstausstellungen statt.

5. Kessler Sekt

Ein perfektes Souvenir aus Esslingen ist eine Flasche Sekt von Kessler. Der Mann, dem wir dafür danken, heißt Georg Christian Kessler. Er brachte ein französisches Geheimrezept nach seiner Reise in Rens in Nordfrankreich mit. Seit seiner Rückkehr im Jahr 1826 hat er sein Geschäft in einem alten Verwaltungsgebäude für Mönche hinter der Stadtkirche eingerichtet. Was Sie vielleicht nicht wissen: Unter den Straßen Esslingens gibt es einen zwei Kilometer langen Tunnel, in denen Flaschen mit fermentiertem Wein gelagert werden. 

6. Esslinger Burg

Innerhalb einer Reihe von Weinbergen oberhalb der Stadt befindet sich diese Festung der Adelsfamilie. Dort finden sie den im 16. Jahrhundert erbauten Pulverturm und einen ausgezeichneten botanischen Garten. Der vielleicht denkwürdigste Teil ist die überdachte Brücke, die den Pulverturm mit dem Dick-Turm verbindet, der ein Markenzeichen der Stadt ist. Diese Route bietet einen unvergesslichen Panoramablick auf die Stadt Esslingen.

7. Stadtkirche St. Dionys

Die evangelische Stadtkirche St. Dionys dominiert den Marktplatz und ist ein Wahrzeichen der Stadt. Ein Punkt, der an diesem Gebäude beeindruckt, ist die Fußgängerbrücke, die weit oben beide Türme verbindet. Sie wurde im 17. Jahrhundert erbaut und um 1900 durch eine Holz- und Stahlkonstruktion ersetzt. Wenn sie ein Liebhaber der gothischen Kunst sind, finden sie hier wunderschöne Buntglasfenster aus dem 14. Jahrhundert.

8. Die Griechisch-orthodoxe Kirche Verkündigung der Jungfrau

Die griechisch-orthodoxe Kirche Verkündigung der Jungfrau in Esslingen wurde 1965 gegründet und zählt 5.200 (Stand 1995) Mitglieder. Nach dem früher an verschiedenen Orten der Gottendienst gehalten wurde, hat der Pfarrer Michael Neonakis die Gemeindemitglieder wiederbelebt und nach harter Arbeit und methodisch klugen Maßnahmen, konnte eine beeinduckende Kirche ins Leben gerufen werden. Privater Eigentümer unterstützten das Projekt. Die offizielle Eröffnung fand am 4. Februar 1996 statt.

9. Wolfsturm

Der Wolfsturm wurde um 1220 n. Chr. erbaut und kontrollierte die Handelsroute zwischen Speyer und Ulm. Auf seiner Außenseite über dem Tor ist der heilige Römeradler von einem Löwenpaar eingerahmt, welches im 13. Jahrhundert geschnitzt wurde. Diese symbolisieren die lange Generation der römischen Kaiser Hohenstaufen (Heinrich VII., Konrad IV., Rudolf von Habsburg), die zu dieser Zeit sehr wichtige Persönlichkeiten waren.

10. Merkel’sches Schwimmbad

Ein schöner Ort zum Schwimmen ist das Jugendstil-Schwimmbad von 1907. Der Industrielle Oskar Merkel schenkte der Stadt dieses Schwimmbad. Der Pool war das Werk des Jugendstilvirtuosen Hans Meyer und ist auch wegen seiner Architektur einen Besuch wert. An der hohen Putzdecke sehen sie ein Buntglasfenster, das eine italienische Küstenlandschaft darstellt.

11. Frauenkirche

Die Fraunenkirche (1515) soll die erste gothische Kirche im Südwesten Deutschlands sein. Der Bau  soll 200 Jahre in Anspruch genommen haben. Damit ist sie natürlich die neueste Kirche in Esslingen! Der 72 Meter hohe Turm ist ein Wunderwerk gothischen Mauerwerks mit wunderschön geschnitzten Mustern. Der Tempelbogen ist von Buntglasfenstern aus dem Jahr 1330 umgeben, während die der Haupthalle der Kirche vom Künstler Hans Gottfried von Stockhausen entworfen wurden, der nach dem Krieg in ganz Deutschland mehr als 500 Buntglasfenster erschuf.

12. Marktplatz

Einer der wenigen Orte in Esslingen, der nicht historisch ist, ist der Marktplatz. Darauf befand sich das erste Krankenhaus der Stadt. Dies wurde um 1811 abgerissen, als die Stadt zu expandieren begann. Mittwochs und Samstags herrscht auf dem Platz eine besondere Atmosphäre mit Blumenverkäufern, schwäbischen Köstlichkeiten und frischen Produkten. Auf dem Platz findet das Bürgerfest im Juli und das Zwiebelfest im August statt.

Text Γεωργία Τσιώνα
Γερμανική Μετάφραση Νικόλαος Ράδης