Τιρκουάζ χαλιά, για προσευχή, στρώθηκαν στην Αγία Σοφία, καθώς συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για τη μετατροπή του μέχρι πρότινος μουσείου σε τζαμί.   

Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που διέρρευσαν στο Twitter τα τιρκουάζ χαλιά καταλαμβάνουν ήδη μέρος των δαπέδων, ενώ σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, έχουν κατασκευαστεί από φυσικό μαλλί ζώων τα οποία εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία. Τα χαλιά έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 2.000 είναι έτοιμα. Το βάρος τους αγγίζει τα 5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και το πάχος τους τα 16 χιλιοστά.  

Παράλληλα τα χριστιανικά ψηφιδωτά της Παναγίας και του αρχάγγελου Γαβριήλ θα καλυφθούν πίσω από κουρτίνες. Τα ψηφιδωτά που δεν είναι στην κατεύθυνση της Κάαμπα προς την Μέκκα, στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι δεν αποτελούν εμπόδιο, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίμ, εκ μέρους της τουρκικής προεδρίας. Έχει δημιουργηθεί, επίσης, ειδικός χώρος για τις γυναίκες.   

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου. Δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί αν θα γίνει παρουσία του προέδρου Ερντογάν.   Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε την Κυριακή συμβολική επίσκεψη στη βασιλική της Αγίας Σοφίας, την πρώτη μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης επίσκεψης, ο Ερντογάν παρακολούθησε τις εργασίες που γίνονται στο εσωτερικό του κτιρίου, ανέφερε η τουρκική προεδρία. Δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι σκαλωσιές.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το MEGA, η επιλογή του τιρκουάζ χαλιού έγινε από τον ίδιο τον Ερντογάν, ενώ είχαν συζητηθεί και άλλα χρώματα. Στην πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία αναμένεται να βρεθούν εντός του ναού περίπου 1.000 άτομα, ενώ πολλοί θα είναι και εκτός.