Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά προχωράει ραγδαία. Οι αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 60% χαμηλότερες τις πρώτες τρεις εβδομάδες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Και στη Γερμανία, 2,5 εκατομμύρια διαδικτυακοί τραπεζικοί λογαριασμοί άνοιξαν τον Μάρτιο λόγω του αποκλεισμού“, λέει ο Henk Grootveld από την ελβετική ιδιωτική τράπεζα Lombard Odier. Εν τω μεταξύ, το 35% λιγότεροι Γερμανοί πληρώνουν μετρητά από ό, τι πριν από την κρίση, σύμφωνα με έρευνα της YouGov αυτήν την εβδομάδα.

Ο ιός, φαίνεται, δημιουργεί αυτό που οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕZB) και το IWF υποστηρίζουν εδώ και χρόνια, αλλά με το οποίο δεν μπορούσαν να επικρατήσουν: μακριά από μετρητά, προς ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Μεγάλη αύξηση των κρυπτονομισμάτων
Ο πρώην πρόεδρος της EZB Mario Draghi συνέδεσε το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ με την αδήλωτη εργασία, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την τρομοκρατία, και γι ‚αυτό το μωβ νόμισμα αποσύρθηκε από την κυκλοφορία για πάνω από δύο χρόνια. Ακόμα δύο οικονομολόγοι του EZB πρότειναν την κατάργηση ή υποτίμηση όλων των μετρητών, έτσι ώστε τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία συλλέγουν οι εμπορικές τράπεζες από πλούσιους πελάτες, να μην παρακάμπτονται με δέσμες χαρτονομισμάτων.
Οι πληρωμές μέσω κάρτας ή smartphone είναι καθαρές και ασφαλές. Η παγίδα: με κάθε πληρωμή αφήνετε ηλεκτρονικά τα ίχνη σας. Πολλοί χρήστες μπορεί να μην ενδιαφέρονται για αυτό, άλλοι πάλι ενοχλούνται από αυτό. Γιατί πρέπει οι υπάλληλοι της τράπεζας, της εταιρείας πιστωτικών καρτών, της φορολογικής αρχής ή μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να γνωρίζουν τι αγοράσατε από ποιον πάροχο και σε ποια τιμή;

Και τι γίνεται με την πληρωμή για πολύ προσωπικά πράγματα, όπως ένα γαμήλιο δαχτυλίδι, ψυχοθεραπείες – ή οφέλη για ένα πολιτικό κόμμα; Τα δεδομένα αντιμετωπίζονται πάντα τόσο εμπιστευτικά όπως υποσχέθηκε;

Με την κρίση του COVID19 έχουν αλλάξει πολλά. Τα κρυπτονομίσματα όπως το BITCOIN η το ETHERUM θα μπορούσαν να βρουν ευρύτερη αποδοχή. „Η πανδημία επέστρεψε το επίκεντρο στα χρήματα κρυπτογράφησης“, λέει ο Stephan Zwahlen, επικεφαλής της ιδιωτικής τράπεζας Maerki Baumann στη Ζυρίχη. Έχει συμβάλει να αποδέχετε ο κόσμος τα κρυπτονομίσματα.