Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους συνταξιούχους με φορολογικά οφέλη αναφέρεται άρθρο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Η εφημερίδα γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει συνταξιούχους να μεταφέρουν την κατοικία τους από τον ψυχρό βορρά στον ηλιόλουστο νότο. Και δεν είναι δελεαστικό μόνο το κλίμα. Όποιος συνταξιούχος μεταφέρει την κύρια κατοικία του στην Ελλάδα θα επωφεληθεί από μια σειρά φορολογικών πλεονεκτημάτων. Θα πληρώνει μόνο 7% φόρο εισοδήματος ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης. Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου που επεξεργάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση και θα έρθει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τον Ιούλιο».

Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για ξένους συνταξιούχους που παίρνουν μεγάλες συντάξεις ή έχουν μεγάλα κεφάλαια. Η κατ’ αποκοπήν φορολόγηση θα είναι για δέκα χρόνια…Προϋπόθεση είναι ο συνταξιούχος να μεταφέρει την κατοικία του στην Ελλάδα και να διαμένει για τουλάχιστον 183 ημέρες εκεί και τα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια να μην υποχρεούνταν σε φορολόγηση στην Ελλάδα. Αιτήσεις για το οικονομικό έτος 2020 δέχονται οι ελληνικές φορολογικές αρχές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Για τα επόμενα χρόνια η προθεσμία της αίτησης λήγει στις 31 Μαρτίου. O οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δεν αναμένει αντιδράσεις από άλλες χώρες που ενδεχομένως χάσουν έσοδα: ‘Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος έχουν παρόμοιες ρυθμίσεις’ τονίζει».

Το άσχημο κλίμα με την Τουρκία

Türkei Gericht ebnet Weg zur Umwandlung der Hagia Sophia
H Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη

Στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με φυσική παρουσία τη Δευτέρα το βράδυ αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung. H εφημερίδα σημειώνει: «Η διάθεση των υπουργών Εξωτερικών είναι θαυμάσια αυτό το ηλιόλουστο πρωινό στις Βρυξέλλες. Μετά από τέσσερεις μήνες συναντώνται και πάλι γύρω από ένα τραπέζι, έχουν χορτάσει όλοι από τηλεδιασκέψεις. Χαιρετιόνται με τους αγκώνες και κάποιοι συζητούν κατ΄ ιδίαν. Τα θέματα όμως στην ατζέντα προκαλούν μάλλον πονοκεφάλους και απογοήτευση και κυρίως το άσχημο κλίμα με την Τουρκία».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ανάμεσα στην υπο ένταξη χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ και την ΕΕ υπάρχουν δεκάδες θέματα. Εκτείνονται από τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τη Λιβύη μέχρι τις παράνομες σύμφωνα με την ΕΕ γεωτρήσεις στις ακτές της Κύπρου και τις εκατέρωθεν κατηγορίες για τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό. H φίμωση των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δυσκολεύει τις συνομιλίες, όπως και το σχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που βλέπει σε αυτό μια ‘ανοιχτή πρόκληση’. Και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν αυτό το βήμα».

Σεβασμός στην επιθυμία της πλειοψηφίας

Präsidentschaftswahlen in Polen | Andrzej Duda
O νικητής των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία Αντρέι Ντούντα

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών με την ανάδειξη και πάλι του υπερσυντηρητικού Αντρέι Ντούντα στην Πολωνία αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα σχολιασμού στο γερμανικό Τύπο. Η Neue Osnabrücker Zeitung σχολιάζει: «Σε μια πραγματική δημοκρατία οι πολίτες εκλέγουν διαφορετικά από όσο οι ισχυροί επιθυμούν. Αυτή την επιθυμία της πλειοψηφίας μπορεί κανείς να την θεωρήσει λάθος, αντιευρωπαϊκή και οπισθοδρομική. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα έκαναν όμως καλά να ξανασκεφθούν αυτό το κλίμα σύγκρουσης. Πολλά συνηγορούν υπέρ του γεγονότος ότι αυτή η πίεση από έξω ενίσχυσε τους υπερσυντηρητικούς. Παρόμοιες αντιδράσεις παρατηρούνται στην Ουγγαρία. Έτσι όμως δεν ενισχύεται η ΕΕ, αλλά μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ ανατολικών και δυτικών κρατών-μελών. Αυτό το χάσμα μπορεί να μειωθεί μόνο χάρη σε νέες γέφυρες. Ίσως πρέπει να μάθουμε πως για θέματα αντιπαράθεσης όπως η οικογένεια ή η μετανάστευση μπορούν να υπάρξουν αντίθετες γνώμες χωρίς να αντιδρά κανείς τόσο συναισθηματικά».

Μαρία Ρηγούτσου