Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία

Το δημοσίευμα των Financial Times για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία

1184
Selfie Τούρκων υποστηρικτών του Ερντογάν με φόντο την Αγία Σοφία που γίνεται τζαμί/© EPA/ERDEM SAHIN

Οι Financial Times παρουσιάζουν τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν κάνει τζαμί την Αγία Σοφία – Πού στοχεύει ο Τούρκος πρόεδρος με αυτήν την κίνηση.

Δημοσίευμα των Financial Times στηλιτεύει την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτήν την κίνηση.

Ειδικότερα, στο άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν διατάζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» περιγράφεται η απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε λατρευτικό ναό ένα από τα «σημαντικότερα παραδείγματα της χριστιανικής-βυζαντινής αρχιτεκτονικής».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται το γεγονός πως με την απόφαση αυτή μπαίνει τέλος σε μια περίοδο 85 και πλέον χρόνων, κατά την οποία η Αγία Σοφία είχε χαρακτηριστεί μουσείο, από τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ. Η απόφαση Ερντογάν, αναφέρουν οι FT, θέτει υπό αμφισβήτηση τις σχέσεις της χώρας με την UNESCO και διακινδυνεύει να προκαλέσει θυμό στις χριστιανικές κοινότητες ανά τον κόσμο, αλλά και οργή σε συμμάχους της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έριξε όλο το βάρος της πολιτικής του το τελευταίο διάστημα πίσω από την καμπάνια μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μνημείο σε τζαμί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιλογή της χρονικής στιγμής της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί το «προπέτασμα καπνού» του Ερντογάν, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την κρίση του κορωνοϊού και τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Η Τουρκία αναμένεται να «βουτήξει» σε βαθιά ύφεση φέτος, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει ανοίξει στρατιωτικά μέτωπα στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και τις σχέσεις με βασικούς του εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία να βρίσκονται σε κρίση.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ιστορικοί τέχνης και αρχαιολόγοι εκφράζουν φόβους πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ίσως θέσει σε κίνδυνο τα εκπληκτικά «φρέσκο» και μωσαϊκά από τη βυζαντινή περίοδο. Η μουσουλμανική πίστη απαγορεύει την ύπαρξη εικόνων εντός του ναού, κάτι που σημαίνει πως τα έργα της Αγίας Σοφίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σκεπαστούν, όπως συνέβη και στο παρελθόν, όταν αγιογραφίες καλύφτηκαν με μπογιά και λάσπη.