Ο Δήμος Αμοργού καλεί τους κατοίκους του νησιού να μην εκμισθώνουν χωράφια σε εταιρείες που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά – Διαβάστε την ανακοίνωση.

Άνω κάτω με τα φωτοβολταϊκά στην Αμοργό, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές ότι εταιρείες επιθυμούν να εκμισθώσουν εκτάσεις στο νησί για να τοποθετήσουν νέες εγκαταστάσεις.

Το θέμα που έχει προκέψει έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αμοργό.

Ο Δήμος Αμοργού εξέδωσε, μάλιστα, ανακοίνωση με την οποία καλεί τους κατοίκους του νησιού να πουν «Όχι» στα φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, τους συμβουλεύει σε περίπτωση που δεχτούν κάποια προσέγγιση από εκπρόσωπο ανώνυμης εταιρείας για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας τους, να ζητήσουν καθοδήγηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Με μεγάλη ανησυχία διαπιστώσαμε ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, προσεγγίζουν ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κάτω Μεριάς, προκειμένου να εκμισθώσουν τα χωράφια τους» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δήμος Αμοργού.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του δήμου για τα φωτοβολταϊκά στην Αμοργό

« Ως Δήμος Αμοργού έχουμε ηθικό και θεσμικό χρέος, να προστατεύουμε το νησί μας, τους κατοίκους του και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας από κάθε βάναυση παρέμβαση που αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον και την μοναδική ομορφιά που κληρονομήσαμε.

» Με μεγάλη ανησυχία διαπιστώσαμε ότι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, προσεγγίζουν ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κάτω Μεριάς, προκειμένου να εκμισθώσουν τα χωράφια τους.

» Ουσιαστικά αυτές οι εταιρείες σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν περισσότερα από 350 στρέμματα στην περιοχή της Κάτω Μεριάς. Η ήδη οπτική αλλοίωση του φωτοβολταϊκού στην καρδιά του χωριού Βρούτση, φαντάζει παρανυχίδα, μπροστά σε αυτό που έρχεται.

» Η οπτική αλλοίωση των οικισμών, των παραλιών (Καλοταρίτισσα, Παραδείσια, Μούρος, Αμμούδι, κα) καθώς και των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων και αξιοθέατων που θα γειτνιάζουν σε τέτοιες εγκαταστάσεις (Αγία Παρασκευή, Πύργος Αγίας Τριάδας, Ναυάγιο, κα) θα είναι μη αναστρέψιμη, αποκρουστική με παντελώς καταστροφικές συνέπειες για την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου.

» Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά αυτών των επιχειρηματικών σχεδίων. Με τεράστια ευθύνη για το παρελθόν αυτού του τόπου, που αφορά τους προγόνους μας, για το παρόν αυτού του τόπου, που αφορά τη ζωή όλων μας, καθώς και για το μέλλον του, που αφορά τα παιδιά μας, ως Δήμος Αμοργού ζητάμε να αποκρούσετε κάθε προσφορά μίσθωσης.

» Οι εταιρείες που προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες είναι ανώνυμες και στον βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν την καταστροφή που επιφέρουν. Όσοι όμως εκμισθώνουν τα χωράφια τους έχουν ονοματεπώνυμο και οφείλουν να σεβαστούν την γη των προγόνων τους και κυρίως το αύριο των παιδιών τους.

» Είναι τουλάχιστον αδιανόητο για μερικά ευρώ να ξεπουλάμε αυτό το μέλλον των παιδιών μας και το νησί μας ως αδαείς ιθαγενείς. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, σε άλλα νησιά των Κυκλάδων ιδιοκτήτες που υπέγραψαν τέτοια συμβόλαια, έλαβαν μισθώματα μερικών μηνών και κατόπιν με διάφορα τεχνάσματα των εταιρειών έχασαν όχι μόνο τα μισθώματα αλλά και τα χωράφια τους!!!

» Η πόρτα του Δημαρχείου είναι πάντα ανοιχτή! Μπορούμε να προστατεύσουμε και τους ιδιοκτήτες από τους κατ’ ευφημισμό επενδυτές και την Αμοργό μας. Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες! Μην παραπλανάστε!

» Κάθε φορά που μια εταιρεία σας χτυπά την πόρτα, να έρχεστε στον Δήμο. Ο Δήμος Αμοργού έχει ηθικό και θεσμικό χρέος και ξέρει και μπορεί να προστατεύσει και την Αμοργό και τους κατοίκους της και θα το κάνει!».