Ο Βλαντιμίρ Γκριτσένκο εξηγεί τους λόγους που πρέπει να απενεργοποιούμε το GPS στα κινητά μας.

O Ρώσος ειδικός, Βλαντιμίρ Γκριτσένκο, προειδοποιεί σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από εφαρμογές για όσους χρησιμοποιούν smartphone με τη λειρουργία GPS. «Οι εφαρμογές ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις ενός χρήστη για τις διαφημίσεις, που αντλούνται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του γεωεντοπισμού», αναφέρει. 

«Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης χρησιμοποιήσει το Instagram του στην πόλη, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καθορίσει τη γεωγραφική του θέση και να τη μεταδώσει σε εφαρμογές συνεργατών του. Είναι δυνατόν να επιλέξετε για ποιες εφαρμογές αυτό το χαρακτηριστικό θα είναι απενεργοποιημένο προκειμένου να αποφευχθεί η συλλογή και μεταφορά δεδομένων.

»Επιπλέον, η πλήρης απενεργοποίηση του GPS καθιστά δυνατή τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ενός smartphone. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό είναι χρήσιμο όταν, για παράδειγμα, κάποιος πρέπει να βρει κάποιον σε ένα σημείο της πόλης».

Ο Γκριτσένκο «χτυπά» καμπανάκι και τονίζει ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η υπηρεσία λειτουργεί πάντα στο παρασκήνιο και μόλις ενεργοποιηθεί και το Facebook, λαμβάνει δεδομένα σχετικά με τη γεωγραφική σας τοποθεσία».

Υπενθυμίζεται πως, τον Αύγουστο του 2019, η Google παραδέχτηκε ότι κατέγραφε το ιστορικό μετακινήσεων των χρηστών χωρίς την έγκρισή τους. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν ακόμα και όταν ο εντοπισμός της τοποθεσίας ήταν απενεργοποιημένος.