Σαν να μην έφτανε ένας ιός, το Ινστιτούτο Robert Koch προειδοποιεί τώρα τους κατοίκους της Γερμανίας για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει κάποιος άλλος. Ο ιός του Δυτικού Νείλου (WNV), ο οποίος μεταδίδεται από κουνούπια, φαίνεται να βρίσκεται στο χείλος της εγκατάστασής του στη Γερμανία.

Πρώτες μεταδόσεις ιού του Δυτικού Νείλου στη Γερμανία

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κουνούπια. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, ήταν σχεδόν άγνωστος στη Γερμανία και ανιχνεύθηκε μόνο σε λίγα άτομα που πιθανώς προσβλήθηκαν από ταξίδια στο εξωτερικό.

Πέρυσι, ωστόσο, είδαμε αναφορές για τις πρώτες επιβεβαιωμένες μεταδόσεις στη Γερμανία. Πέντε άτομα μολύνθηκαν με τον ιό σε περιοχές της ανατολικής Γερμανίας (Σαξονία, Σαξονία-Άνχαλτ και Βερολίνο), και ειδικοί υποθέτουν ότι εκατοντάδες ακόμη πιθανώς μολύνθηκαν χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν.

Συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα και ο ιός εξαφανίζεται χωρίς καμία θεραπεία (μπορεί να μεταδοθεί μόνο από τα κουνούπια στους ανθρώπους και όχι μεταξύ των ανθρώπων). Σε περίπου 20%  των περιπτώσεων, ο ιός προκαλεί ήπια συμπτώματα, συνήθως πυρετό, ναυτία ή δερματικό εξάνθημα.

Ωστόσο, σε περίπου 1% των περιπτώσεων, μπορεί να εμφανιστεί κάποια πιο σοβαρή λοίμωξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων πολύ νέων ή ηλικιωμένων ατόμων, ή ατόμων σε ευπαθεός ομάδες όπως οι διαβητικοί. Οι σοβαρές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία, σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες μπορεί να απαιτούν θεραπεία σε νοσοκομείο. Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα.

Η κλιματική αλλαγή ενισχύει την εξάπλωση τροπικών ασθενειών

Το Ινστιτούτο Robert Koch εργάζεται τώρα με την υπόθεση ότι ο ιός θα αρχίσει να εγκαθίσταται στη Γερμανία και οι τοπικές λοιμώξεις θα γίνονται όλο και πιο συχνές. Έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες επιδημίες στη Βόρεια Αμερική καθώς και στη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με το RKI, «Η εμπειρία με τον ιό του Δυτικού Νείλου στις χώρες της νότιας Ευρώπης δείχνει ότι θα εγκατασταθεί στη Γερμανία και πιθανότατα θα συνεχίσει να εξαπλώνεται».

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού ενισχύεται από την κλιματική αλλαγή, καθώς μεγαλύτερα καλοκαίρια και υψηλότερες θερμοκρασίες επιμηκύνουν την εποχή των κουνουπιών και τους επιτρέπουν να εξαπλωθούν σε μια μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Εκτός από τις τρέχουσες περιοχές κινδύνου στην ανατολική Γερμανία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ζεστός καιρός στην περιοχή του Άνω Ρήνου τον καθιστά επίσης πιθανή περιοχή κινδύνου.

Πώς να προστατευτείτε από το ιό του Δυτικού Νείλου

Δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο ή φάρμακο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών φορώντας εντομοαπωθητικά, μακρυμάνικα ρούχα και παντελόνια και χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα μετά από τσίμπημα κουνουπιού επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Εκτός από τους ανθρώπους, τα θηλαστικά (ιδιαίτερα τα άλογα) και τα πουλιά μπορούν επίσης να μολυνθούν με τον ιό μέσω τσιμπημάτων κουνουπιών. Πέρυσι, στη Γερμανία αναφέρθηκαν 51 περιπτώσεις σε πουλιά και 32 σε άλογα. Το 2018, υπήρχαν μόνο 10 περιπτώσεις σε πουλιά και δύο σε άλογα.