Με τα εσωτερικά σύνορα να ανοίγουν και την περίοδο των διακοπών να ξεκινά, το Ινστιτούτο Robert Koch επέλεξε να διαθέσει το app διεθνώς – ξεκινώντας από τις γειτονικές χώρες της Γερμανίας.

Το app διατίθεται πλέον σε 10 χώρες της ΕΕ

Το app της γερμανική κυβέρνησης κυκλοφόρησε πριν από περίπου 10 ημέρες, όμως πολλοί χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα επειδή η εφαρμογή ήταν διαθέσιμη μόνο στη γερμανική έκδοση των App Store και Google Play.

Ωστόσο, τώρα με το άνοιγμα των συνόρων εντός Σένγκεν, χιλιάδες παραθεριστές θα διασχίζουν τα σύνορα εντός και εκτός Γερμανίας καθημερινά. Το Ινστιτούτο Robert Koch αποφάσισε να λάβει μέτρα για να καταστήσει την εφαρμογή διαθέσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.

Προς το παρόν, το Corona-Warn-App είναι διαθέσιμο στις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Δανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Το RKI είναι σε προσπάθειες να απελευθερώσει σταδιακά την εφαρμογή όλο και πιο μακριά.

Το γερμανικό Corona-Warn-App έχει 12 εκατομμύρια λήψεις

Η εφαρμογή Corona-Warn-App χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth για να παρακολουθεί πότε διαφορετικοί χρήστες της εφαρμογής έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και για πόση ώρα. Κάθε φορά που δύο χρήστες της εφαρμογής έρχονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, τα smartphone τους ανταλλάσσουν προσωρινά, ανώνυμα αναγνωριστικά.

Εάν κάποιος έχει διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό το εισάγει χειροκίνητα στην εφαρμογή. Στη συνέχεια, άλλοι χρήστες της εφαρμογής που βρίσκονται σε μία κοντινή ακτίνα με το συγκεκριμένο άτομο για μία «σημαντική» χρονική περίοδο (περίπου 15 λεπτά) θα λάβουν ειδοποίηση ότι κινδυνεύουν και θα πρέπει να κάνουν τεστ.

Από την κυκλοφορία του πριν από 10 ημέρες, περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα έχουν κατεβάσει την εφαρμογή Corona-Warn-Germany της Γερμανίας. Όσο περισσότερα άτομα την κατεβάζουν, τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται. Και για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησε μια ομάδα χρηστών ότι κινδύνευαν να προσβληθούν από τον ιό. Με αυτήν τη νέα ενημέρωση, η εφαρμογή φαίνεται να είναι σε θέση να διατηρήσει πολύ περισσότερους ανθρώπους ασφαλείς.