Για πρώτη φορά από το 2010, φαίνεται ότι οι συντάξεις στη Γερμανία δεν θα αυξηθούν το επόμενο έτος – τουλάχιστον όχι στη δυτική Γερμανία – ως άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού.

Καμία αύξηση σύνταξης το επόμενο έτος για τους συνταξιούχους στη δυτική Γερμανία

Μετά από χρόνια τακτικών παροχών, φαίνεται ότι οι συντάξεις για το επόμενο έτος στη δυτική Γερμανία θα παγώσουν για τους συνταξιούχους. Στην ανατολική Γερμανία, αναμένεται μόνο μικρή αύξηση 0,7%. Αυτή είναι η εκτίμηση του Alexander Gunkel, Διευθύνοντος Συμβούλου της Deutsche Rentenversicherung, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τις νόμιμες συντάξεις στη Γερμανία.

Μιλώντας στη Συνάντηση των Ομοσπονδιακών Αντιπροσώπων για το συνταξιοδοτικό, ο Gunkel δήλωσε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι συντάξεις στη δυτική Γερμανία δεν θα αυξηθούν το επόμενο έτος. Είπε επίσης ότι τα άτομα που εργάζονται επί του παρόντος στη Γερμανία θα πρέπει να αναμένουν αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών τους μετά το 2021.

Σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού

Η τελευταία φορά που δεν πραγματοποιήθηκε η ετήσια αύξηση των συντάξεων ήταν το 2010, αμέσως μετά την οικονομική κρίση. Έκτοτε, οι συντάξεις αυξάνονταν ετησίως και μερικές φορές σημαντικά. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, για παράδειγμα, περίπου 21 εκατομμύρια συνταξιούχοι έλαβαν αυξήσεις συντάξεων 4,2% στην Ανατολή και 3,45% στη Δύση.

Η ετήσια προσαρμογή βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην εξέλιξη των μισθών κατά το προηγούμενο έτος. Η Deutsche Rentenversicherung εργάζεται τώρα με την υπόθεση ότι τα μέσα εισοδήματα θα μειωθούν και ο συνολικός αριθμός των συντελεστών θα μειωθεί καθώς αυξάνεται η ανεργία.

Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι τα ποσοστά συνταξιοδοτικών εισφορών θα πρέπει να αυξηθούν για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του γερμανικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Rentenversicherung, το τρέχον επίπεδο συνεισφοράς του 18,6% του μηνιαίου εισοδήματος κάποιου θα παρέμενε σταθερό έως το 2021, αλλά θα ανέβαινε πριν από το 2024 και πιθανότατα θα έφτανε το 20% έως το 2025.

Η τελική απόφαση για την προσαρμογή των συντάξεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2021, δεν θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.