Εδώ και σχεδόν 50 χρόνια ο τόμος 26 της σειράς Probleme der Reichsgründungszeit 1848-1879 έλειπε από την Κεντρική και Περιφερειακή Βιβλιοθήκη στο Βερολίνο (ZLB). Ο «ένοχος» αναγνώστης επιτέλους τον επέστρεψε και έτσι η συλλογή συμπληρώθηκε και πάλι.

Το βιβλίο δόθηκε για δανεισμό το 1974

Μπορεί να ακούγεται ως ένα όχι και τόσο ενδιαφέρον βιβλίο, όμως πολύ πιθανόν να ήταν για την αναγνώστη, αφού το κράτησε στην κατοχή του για 46 ολόκληρα χρόνια. Η βιβλιοθήκη του Βερολίνου δάνεισε το συγκεκριμένο βιβλίο το 1974 και της επεστράφη μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Η ZLB ανακοίνωσε στη σελίδα της στο Twitter ότι το βιβλίο τους επεστράφη τελικά μετά από 46 χρόνια. Ο εν λόγω αναγνώστης είχε διαβάσει ένα σχετικό άρθρο στην εφημερίδα FAZ που του ανακάλεσε στη μνήμη το βιβλίο που είχε δανειστεί πριν σχεδόν από μισό αιώνα. Το επέστρεψε σε άριστη κατάσταση, με μια εγκάρδια επιστολή συγνώμης.

Τέλος καλό, όλα καλά

Σίγουρα πολλοί θα αναρωτιούνται αν ο αναγνώστης χρεώθηκε με πρόστιμο για αυτή την καθυστέρηση. Σύμφωνα με την πολιτική της ZBL το τέλος καθυστέρησης είναι 25 σεντς την ημέρα και για τα τελευταία 46 χρόνια θα ανερχόταν σε πρόστιμο περίπου 4.000 ευρώ.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της ZLB Anna Jacobi δήλωση ότι η βιβλιοθήκη ήταν πολύ χαρούμενη που είχε τον τόμο 26 και πάλι πίσω στα ράφια της. Έτσι ευχαρίστησαν τον αναγνώστη και παραιτήθηκαν από οποιαδήποτε πρόστιμο για αυτή την καθυστέρηση.