Υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Από τους πιο εξωστρεφείς και με έντονη προσωπικότητα εργαζόμενους μέχρι τους πιο χαλαρούς και εσωστρεφείς, υπάρχει ανάγκη και για τους δυο τύπους προσωπικοτήτων σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Κι ενώ οι περισσότεροι επιτυχημένοι εργαζόμενοι είναι οι εξωστρεφείς που «λάμπουν» και βρίσκονται στο φως της δημοσιότητας, υπάρχει και στους εσωστρεφείς κάτι μοναδικό και πολύτιμο σε χώρο εργασίας.

Κι ενώ οι εσωστρεφείς ίσως μερικές φορές να είναι παραμελημένοι – κυρίως σε ένα γραφείο ή επιχείρηση- παρακάτω παρουσιάζουμε τους λόγους που είναι πολύτιμοι σε κάθε εταιρεία.

Αγνοούν τους περισπασμούς για να παραμείνουν στο καθήκον και να φτάσουν στον στόχο τους

Αντί να συναναστρέφονται σε μεγάλα γκρουπ ανθρώπων, οι εσωστρεφείς κρατούν περισσότερα για τον εαυτό τους και εστιάζουν στο ξεκίνημα της ημέρας ανά καθήκον. Επιπλέον, νιώθουν ικανοποιημένοι με την επίτευξη των στόχων και ανυπομονούν να φτάσουν στην επόμενη πρόκληση. Δεν φοβούνται τόσο τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, αλλά πιθανόν θέλουν να χρησιμοποιούν την ενέργειά τους στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Είναι πολύ σκεπτικοί όταν παίρνουν μια απόφαση

Οι εξωστρεφείς και οι εσωστρεφείς αξιοποιούν και έχουν σκοπό όταν παίρνουν μια απόφαση. Απλά ανταποκρίνονται σε αυτές από διαφορετικές οπτικές γωνίες – και οι δυο τύποι έχουν μεγάλη αξία σε μια ομάδα εργαζομένων. Συνήθως, οι εσωστρεφείς θα συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους, θα τις αναλύσουν και τότε θα τις μοιραστούν με την υπόλοιπη ομάδα σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον με λιγότερους ανθρώπους στο δωμάτιο ή ακόμα και πρόσωπο με πρόσωπο με τον συνάδερφο.

Χτίζουν γερές επαφές, μια-προς-μια

Κι ενώ δεν είναι πολύ κοινωνικοί σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων, τα πηγαίνουν πολύ καλά στην επικοινωνία με ένα ή λίγο περισσότερα άτομα και συνέχεια ψάχνουν για ευκαιρίες για να γνωριστούν με κάποιον. Οταν γνωρίζουν νέους ανθρώπους, μπορεί να τους πάρει λίγο χρόνο να εξοικειωθούν με την προσωπικότητα του συνομιλητή τους, αλλά όταν είναι άνετοι, τότε βρίσκουν την ευκαιρία να «γκρεμίσουν» τους τοίχους τους και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να συνδεθούν μαζί τους καλύτερα.

Ακούν καλύτερα και παρατηρούν τις λεπτομέρειες

Οι υπόλοιποι συνάδερφοι και πελάτες τους εμπιστεύονται, γιατί από την φύση τους οι εσωστρεφείς αποφεύγουν να «μπλέκουν» σε κουτσομπολιά με το πλήθος. Είναι πιστοί και συμπαθητικοί στο κοινωνικό περιβάλλον. Επιθυμούν να μαθαίνουν τις λεπτομέρειες μιας κατάστασης ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους συναδέρφους. Πολλές φορές στο εργασιακό περιβάλλον, οι εσωστρεφείς εστιάζουν στις πολύ μικρές λεπτομέρειες ώστε να κατανοήσουν τα πρότζεκτ από κάθε οπτική γωνία.

ΠηγήThe Everygirl / huffingtonpost.gr