«Ανοίγει» πλήρως από την 1η Ιουλίου ο τουρισμός στην Ελλάδα που θα υποδέχεται πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της επικράτειας.  

Ωστόσο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, δεν θα επιτρέπονται αφίξεις από τις εξής εννέα χώρες:  

  • Βρετανία
  • Σουηδία
  • ΗΠΑ
  • Ρωσία
  • Ισραήλ
  • Κατάρ
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Σαουδική Αραβία
  • Βόρεια Μακεδονία  

Ο κατάλογος αυτός βασίζεται στα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε χώρας και τον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που αυτές μετρούν.  

Υπενθυμίζεται πως από 1η Ιουλίου για τις θαλάσσιες αφίξεις επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία και σε επόμενο διάστημα ενδεχομένως να αρχίσει και η κρουαζιέρα.  

Πριν λίγα 24ωρα, οι New York Times είχαν αποκαλύψει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται δύο πιθανές λίστες με χώρες από τις οποίες θα επιτραπούν τα ταξίδια από 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τα προσχέδια των λιστών που είχε στη διάθεσή της η αμερικανική εφημερίδα.   

Τα έγγραφα δόθηκαν στους NYT από Ευρωπαίο αξιωματούχο που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις και επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα από άλλον αξιωματούχο. Όπως μάλιστα προκύπτει, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην ανοίξει τα σύνορά της για τις ΗΠΑ την 1η Ιουλίου, επικαλούμενη την αποτυχία των ΗΠΑ στη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.  

Οι χώρες στις δύο λίστες έχουν επιλεγεί ως «ασφαλείς», με βάση έναν συνδυασμό επιδημιολογικών κριτηρίων. Ένας από τους κρίσιμους δείκτες είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος νέων μολύνσεων – 16 άτομα ανά 100.000 κατοίκους με βάση τα αθροιστικά, ημερήσια στοιχεία σε βάθος των τελευταίων δύο εβδομάδων.  

Στις ΗΠΑ ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 107 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, στην Βραζιλία στα 190 και στη Ρωσία στα 80, σύμφωνα με βάση δεδομένων των NYT.  

Η μία λίστα περιλαμβάνει 47 κράτη που έχουν ρυθμό μετάδοσης χαμηλότερο από την ΕΕ, και η άλλη 54 χώρες, με εφτά επιπλέον κράτη που έχουν ελάχιστα μεγαλύτερο ρυθμό μετάδοσης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (έως 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους).  

Οι υφιστάμενοι περιορισμοί για τα 27 κράτη μέλη, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου και έκτοτε έχουν ανανεωθεί δύο φορές. Την 1η Ιουλίου θα έληγαν αλλά όπως φαίνεται θα υπάρξουν εκ νέου περιορισμοί.