Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα το 1928, στην πόλη Ροσάριο της Αργεντινής, πωλείται.  

Ο σημερινός ιδιοκτήτης, Φρανσίσκο Φαρούγκια, είχε αγοράσει το 2002 το 240 τετραγωνικών μέτρων διαμέρισμα, σε ένα νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στόχος του ήταν να το μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο, αλλά το σχέδιό του δεν υλοποιήθηκε ποτέ.  

«Είχαμε ένα σπουδαίο πολιτιστικό πρότζεκτ στο οποίο θα μετείχαν ο συγγραφέας και σκιτσογράφος Ρομπέρτο Φονταναρόσα και η τραγουδίστρια και συνθέτρια Μερσέδες Ρόσα. Όμως, μετά τον θάνατο και των δύο η ιδέα εγκαταλείφθηκε», είπε ο Φαρούγκια.  

Ο Αργεντινός επιχειρηματίας δεν αποκάλυψε την τιμή του διαμερίσματος. Και παρότι παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να περιορίσει τον επόμενο ιδιοκτήτη για τη μελλοντική χρήση, δήλωσε ότι θα ληφθεί υπόψη «ποιες προσφορές θα σκοπεύουν να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη του διαμερίσματος».  

Το κτίριο που βρίσκεται το διαμέρισμα το είχε σχεδιάσει ο Αλεχάντρο Μπουστίγιο, που θεωρείται από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής της Αργεντινής. Τα τελευταία χρόνια το διαμέρισμα είχε γίνει κάποιου είδους μουσείου, με περιορισμένες επισκέψεις. Το νεοκλασικό είχε αρκετούς επιφανείς επισκέπτες, από τον πρώην πρόεδρο της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, έως τα παιδιά του Φιντέλ Κάστρο. Αλλά το είχε επισκεφθεί και ο Αλμπέρτο Γκρανάδο, συνοδοιπόρος του Τσε Γκεβάρα όταν εκείνος ταξίδεψε στη Νότια Αμερική με μοτοσικλέτα, τη δεκαετία του ’50.  

Με πληροφορίες από BBC, Listin Diario, lifo.gr