Όσοι προέρχονται από μια περιοχή εκτός Βαυαρίας με σχετικά μεγάλο αριθμό οξέων μολύνσεων από τον ιό και θα ήθελαν να κάνουν διακοπές στη Βαυαρία, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο μέλλον. Το βαυαρικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα να απαγορεύσει στα ξενοδοχεία να φιλοξενούν άτομα που προέρχονται από κρατίδια με περισσότερες από 50 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες.

Η αφορμή είναι το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού στην περιοχή Gütersloh της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία οφείλεται κυρίως στο αμφιλεγόμενο εργοστάσιο κρέατος Tönnies. Οι κάτοικοι της περιοχής NRW δεν μπορούν επομένως να κάνουν διακοπές στη Βαυαρία προς το παρόν. Υπάρχει μια εξαίρεση μόνο για όσους μπορούν να δείξουν ένα έγκυρο αρνητικό τεστ.

Ο Söder υπερασπίζεται την απαγόρευση

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας δικαιολόγησε την απόφαση. Πρόκειται για την ασφάλεια των ανθρώπων στη Βαυαρία, αλλά και για τους τουρίστες, είπε και πρόσθεσε: “Η προσοχή είναι η μητέρα όλων”.

Ο Söder βλέπει επίσης τα γεγονότα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στον αυξανόμενο αριθμό στο Βερολίνο ως ένδειξη ότι ο κίνδυνος της πανδημίας δεν έχει τελειώσει ακόμη. “Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι όλα δείχνουν πόσο εύθραυστα είναι όλα και ότι ο ιός παραμένει μια μεγάλη πρόκληση”, δήλωσε ο Söder.

Απότομη κριτική από τον Gütersloh

Ο διοικητής της περιφέρειας Gütersloh αντέδρασε με αγανάκτηση στην απαγόρευση διαμονής στη Βαυαρία. “Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ κακή και στιγματική μεταχείριση των πολιτών της περιοχής Gütersloh, την οποία δεν ανέχομαι”, δήλωσε ο διοικητής της περιοχής Sven-Georg Adenauer (CDU).

Herrmann: “Μια σπίθα είναι αρκετή”

Η Βαυαρία αυστηροποιεί τους κανόνες για τους παραθεριστές εγκαίρως για τις καλοκαιρινές διακοπές που πλησιάζουν σε ορισμένες ομοσπονδιακές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. “Το πρόβλημα είναι η μετάδοση του ιού σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο Herrmann.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα hotspotsτου ιού στη Βαυαρία και αλλού. “Αρκεί να έχουμε μια σπίθα για να αναζωογονήσει τη μόλυνση”, δήλωσε ο πολιτικός της CSU.

Ο Herrmann επαίνεσε ότι η κρατική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας γύρω από τον Πρωθυπουργό Armin Laschet (CDU) είχε αρχικά επιβάλει περιφερειακό κλείδωμα για την περιοχή Gütersloh και τη γειτονική περιοχή Warendorf έως τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Herrmann, η κρατική κυβέρνηση εκπλήσσεται που δεν υπάρχει απαγόρευση εξόδου εκεί.

Ο κανόνας εφαρμόζεται ήδη στο Mecklenburg-Vorpommern

Τη Δευτέρα, στο νησί Usedom στη Βαλτική Θάλασσα, οι παραθεριστές από την περιοχή Gütersloh κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το Mecklenburg-Vorpommern. Ο κανόνας που έχει πλέον υιοθετηθεί επίσης στη Βαυαρία, ισχύει ήδη ότι οι παραθεριστές από ένα hotspot του ιού δεν επιτρέπεται να εισέρχονται και να φιλοξενηθούν.