Περισσότεροι από 200 ένοικοι κτιριακού συγκροτήματος στο Φρίντριχσχαϊν του ανατολικού Βερολίνου στη Γερμανία τέθηκαν σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 44 κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, μεταξύ των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό είναι και παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, που ήδη ενημερώθηκαν.  

Στους χώρους αυτούς διενεργούνται πλέον εκτεταμένα τεστ.  

Στους ενοίκους του συγκροτήματος επιβλήθηκε καραντίνα, με τις υπηρεσίες του Δήμου να αναλαμβάνουν πλέον να φροντίζουν για τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα και φάρμακα.  

Χθες επιβλήθηκε και το πρώτο τοπικό lockdown στη Γερμανία, μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε σφαγείο.  

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε για το Gütersloh, από τον πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη πόλη. «Εισάγουμε περιορισμό στις επαφές, όπως είχαμε κάνει τον Μάρτιο», ανακοίνωσε ο Άρμεν Λάσετ, πρωθυπουργός του κρατιδίου.  

Στη συγκεκριμένη πόλη- όπου ζουν περίπου 360.000 άνθρωποι- εντοπίστηκαν εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού με εστία ένα σφαγείο. Το lockdown που επιβλήθηκε είναι μίας εβδομάδας- θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου- ενώ ο Λάσετ έκανε λόγο για προληπτικό μέτρο.  

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τοπικό lockdown στη Γερμανία, από τον Μάιο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία άρσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Λίγο νωρίτερα την Τρίτη το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (ο δείκτης R) είναι στο 2,76, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τοπικά ξεσπάσματα.  

Στις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στη χώρα ακόμη 19 θάνατοι ενώ εντοπίστηκαν παράλληλα 587 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία να φθάνει πλέον τους 8.914 νεκρούς επί συνόλου 191.449 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.  

Την ίδια ώρα γερμανικά Μέσα αναφέρουν ότι το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι BTV, της Βουλγαρίας, μετέδωσε χθες πως τρεις Βούλγαροι πολίτες που ήταν εργαζόμενοι στο σφαγείο Tönnies έσπασαν την καραντίνα την Παρασκευή, έφυγαν από τη χώρα και έφτασαν στη Μπελίτσα, μια μικρή πόλη στη νοτιοδυτική Βουλγαρία.  

Το BTV ανέφερε ότι οι αρχές δεν γνώριζαν την υπόθεση μέχρις ότου ο τηλεοπτικός σταθμός επικοινώνησε μαζί τους για να σχολιάσουν σχετικά.  

Τα τρία άτομα τέθηκαν τώρα σε καραντίνα στη χώρα καταγωγής τους ωστόσο δεν είναι σαφές εάν είναι μεταξύ των πολλών εργαζομένων του Tönnies που έχουν μολυνθεί ή πόσα άτομα μπορεί να έχουν συναντήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από το Gütersloh στη Βουλγαρία.  

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ/berlinspectator