Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να αυξήσει τους φόρους στα οχήματα υψηλών εκπομπών από το 2021 και μετά. Μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε αν είστε οδηγός στη Γερμανία, καθώς και μία επισκόπηση των τύπων αυτοκινήτων που θα κοστίσουν περισσότερο στο μέλλον.

Η Γερμανία μεταρρυθμίζει τους φόρους στην αυτοκίνηση

Οι φόροι αυτοκινήτων στη Γερμανία για οχήματα υψηλών εκπομπών θα αυξηθούν το 2021. Η αλλαγή συμφωνήθηκε ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο ως μέρος του εκτεταμένου πακέτου της κυβέρνησης για το περιβάλλον – το οποίο επιδιώκει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την οδική κυκλοφορία κατά περίπου 40% – αλλά τώρα έχει συμπληρωθεί λεπτομερέστερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι φόροι οχημάτων στη Γερμανία υπολογίζονται ήδη με βάση το μέγεθος του κινητήρα και τις εκπομπές CO2. Όμως το νέο σύστημα προβλέπει την αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων υψηλών εκπομπών, παρέχοντας παράλληλα κίνητρο στους οδηγούς να στραφούν σε οχήματα χαμηλών εκπομπών κρατώντας τις τιμές τους σταθερές ή και χαμηλότερες.  

Ο νέος νόμος θα αρχίσει να επιβάλλει επιβαρύνσεις όταν ένα όχημα υπερβεί τις μέσες εκπομπές των 95 γραμμαρίων CO2 ανά χιλιόμετρο (στόχος που ακόμη και τα πιο φιλικά προς το κλίμα αυτοκίνητα δεν μπορούν να επιτύχουν προς το παρόν), ξεκινώντας από 2 ευρώ για κάθε επιπλέον γραμμάριο. Στη συνέχεια, η επιπλέον χρέωση αυξάνεται σταδιακά, σε έξι στάδια, έως και 4 ευρώ ανά γραμμάριο από τα 196 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Τα επιβατικά αυτοκίνητα με εκπομπές κάτω των 95 γραμμαρίων CO2 ανά χιλιόμετρο θα έχουν κίνητρα με ετήσιο φορολογικό επίδομα 30 ευρώ, για μέγιστο χρονικό διάστημα πέντε ετών. Επιπλέον, τα καινούργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα απαλλάσσονται από τον φόρο οχημάτων έως το τέλος του 2030 (η απαλλαγή αυτή ίσχυε προηγουμένως μέχρι το τέλος του 2025).

Ποιος πληρώνει περισσότερα;

Οι περισσότεροι πελάτες δεν θα παρατηρήσουν κάποια αλλαγή, καθώς ο νέος υπολογισμός ισχύει μόνο για οχήματα νέας ταξινόμησης.

Για όσους αγοράζουν ένα νέο αυτοκίνητο από το 2021 και μετά, ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά. Το 2019, το μέσο αυτοκίνητο παρήγαγε 157 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο. Με βάση αυτό, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός φόρου οχημάτων πρόκειται να αυξηθεί κατά 15,80 ευρώ.

Η αλλαγή θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα αυτοκίνητα με υψηλή κατανάλωση καυσίμου όπως SUV και φορτηγά. Για ορισμένους τύπους σπορ αυτοκινήτων, ο ετήσιος φόρος θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 350 ευρώ.

Τι ισχύει προς το παρόν

Ο νόμος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Bundestag, όπου μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αλλά είναι πολύ πιθανό να περάσει, κατά μεγάλη πλειοψηφία.