Ακόμη δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για τα κίνητρα των 400 με 500 νεαρών ατόμων, που τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή συμμετείχαν στη λεηλασία καταστημάτων και στις επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς στο κέντρο της Στουτγάρδης. 

Στην πλειοψηφία τους, οι πάνω από 20 συλληφθέντες του Σαββατοκύριακου, αφέθηκαν στο μεταξύ ελεύθεροι, ενώ οκτώ βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση με την κατηγόρια της διάπραξης ποινικού αδικήματος, ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πρόκειται για άτομα μεταξύ 16 και 33 ετών που έχουν είτε τη γερμανική, την κροατική, την ιρακινή, την πορτογαλική ή τη λετονική υπηκοότητα. 

Αναζήτηση εξήγησης

Deutschland Randale in Stuttgart mit Verletzten und Plünderungen
Αστυνομικοί στο στόχαστρο των επιθέσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Στουτγάρδη

Το βασικό ερώτημα που προβληματίζει τη γερμανική κοινή γνώμη σε σχέση με τα επεισόδια της Στουτγάρδης είναι, από πού προέρχεται η επιθετικότητα των νέων. Η απάντηση δεν φαίνεται να είναι εύκολη αλλά και ούτε μονοσήμαντη. Γίνονται διάφορες εικασίες. Ορισμένοι προβάλουν τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ως αιτία της οργής. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι σε ένα κομμάτι της νεολαίας επικρατεί η άποψη ότι η αστυνομική βία που ασκείται στη Γερμανία είναι εφάμιλλη της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Ο θάνατος του αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόϊντ δημιούργησε ενδεχομένως την εντύπωση ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στη Γερμανία.

Βέβαια, το Συνδικάτο της Αστυνομίας (GdP) επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια παρατηρείται στη Γερμανία το φαινόμενο της έλλειψης σεβασμού, όχι μόνο απέναντι σε αστυνομικούς αλλά και σε πυροσβέστες και σε μέλη σωστικών συνεργειών. Πέραν αυτού, στο κέντρο της Στουτγάρδης πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης Τόμας Στρομπλ, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο γύρω στα 15.000 ποινικά αδικήματα. 

Η πλειοψηφία στηρίζει της αστυνομία

Berlin PK Seehofer und Romann zu Grenzkontrollen
Ντίντερ Ρόμαν: Η γερμανική αστυνομία έχει την υποστήριξη της γερμανικής κοινωνίας

Πάντως, όπως δηλώνει ο Ντίντερ Ρόμαν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, στις εφημερίδες του ομίλου Funke, η βίαιη συμπεριφορά στη Στουτγάρδη δεν είναι αντιπροσωπευτική για όλη τη Γερμανία. «Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στηρίζει την αστυνομία». Την ίδια άποψη εξέφρασε το πρωί στη γερμανική δημόσια τηλεόραση και ο αντιπρόεδρος του GdP Γιοργκ Ράντεκ. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο καθένας που συμμετέχει σε αυτή τη δημόσια συζήτηση θα πρέπει «να εξετάζει προσεκτικά» τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Ένας από τους αποδέκτες αυτής της έμμεσης κριτικής είναι η συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σάσκια Έσκεν. Μετά το θάνατο του Τζωρτζ Φλόιντ είχε υποστηρίξει ότι και στη γερμανική αστυνομία παρατηρείται το φαινόμενο του «δομικού ρατσισμού». 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο