Την κατοχύρωση ονομασίας για ρητίνη – αντίγραφο της ελληνικής μαστίχας που προσπαθούν να δημιουργήσουν εδώ και χρόνια στο Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, επιδιώκει η Τουρκία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού Πολίτη Χίου, μάλιστα, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας και Δασοκομίας Σμύρνης, Μουσταφά Οζέν (Mustafa Ozen) ανακοίνωσε πως πριν από μερικές μέρες υποβλήθηκε αίτηση στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με την ονομασία «Çeşme Damla Sakızı».
Ο ίδιος μιλώντας σε τουρκικό μέσο μίλησε για δήθεν εγκατάλειψη της καλλιέργιας μαστίχας στη Χίο: «Στη Χίο οι νέοι φεύγουν από το νησί και εγκαταλείπουν τα δέντρα. Υπάρχει μια σοβαρή μείωση της παραγωγής. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να φυτεύουμε σχίνους όσο το δυνατό περισσότερο για την κάλυψη των δικών μας αναγκών και έπειτα να εξάγουμε».
«Όχι μόνο δεν είχαμε μείωση, αλλά και σημαντική αύξηση της παραγωγής. Φέτος φτάσαμε στους 183 τόνους, από 150 πέρυσι και την ερχόμενη σεζόν, αν δεν έχουμε φωτιές ή προβλήματα με βροχές μπορεί να φτάσουμε στους 200 τόνους. Το προϊόν πηγαίνει καλά, η τιμή παραγωγού ανεβαίνει, φυτεύονται συνεχώς νέα δέντρα και υπάρχει συνεχής ανάπτυξη», σχολίασε μέσω τού ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, που έκανε λόγο για «προπαγάνδα» με στόχο να παρακινήσει τους Τούρκους παραγωγούς να στραφούν στο προϊόν.
«Εκτιμούμε πως έχουν φυτευτεί απέναντι περίπου 60.000 δέντρα, αλλά η παραγωγή τους είναι μέχρι σήμερα μηδαμινή ως αμελητέα. Η πειραματική πανεπιστημιακή καλλιέργεια βγάζει μια παραγωγή της τάξης των 60 ή 70 κιλών, σε ποιότητα που δεν συγκρίνεται με τη δική μας. Δεν είναι θέμα φυτικού κεφαλαίου, αλλά γνώσης της καλλιέργειας και αντιμετώπισή της πριν και μετά», πρόσθεσε ο κ.Τούμπος, ο οποίος υποστηρίζει πως οι Τούρκοι παραγωγοί υστερούν σημαντικά σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί στην ευρύτερη περιοχή του Τσεσμέ περί τα 30.000 μαστιχόδεντρα, στο πλαίσιο πειραματικής καλλιέργειας του Δήμου Τσεσμέ σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Πολίτης Χίου, το τελικό προϊόν που προκύπτει από τα συγκεκριμένα δέντρα, αφορά σε ρητίνη κατώτερης ποιότητας και σαφώς υποδεέστερης της Μαστίχας Χίου – γι’αυτό και δεν ονομάζεται μαστίχα, παρά «Sakiz».
Με πληροφορίες από politischios.gr/ethnos.gr