Περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια χρήστες προσέλκυσε ήδη κατά το πρώτο 24ωρο της λειτουργίας της η γερμανική εφαρμογή για τον εντοπισμό κρουσμάτων του κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, η οποία παρουσιάστηκε χθες.

«Έχουμε πάνω από έξι εκατομμύρια λόγους για τους οποίους ο κορωνοϊός μελλοντικά θα έχει λιγότερες πιθανότητες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε ότι κάθε χρήστης που «κατεβάζει» την εφαρμογή είναι σημαντικός. «Αυτό το δυνατό ξεκίνημα πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο και για περισσότερους πολίτες ώστε να συμμετάσχουν. Ο περιορισμός του κορωνοϊού είναι ομαδικό παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Από την έναρξη ωστόσο της λειτουργίας της εφαρμογής δεν λείπουν και οι αντιδράσεις, καθώς η Γερμανία φημίζεται για την κουλτούρα ιδιαίτερης ευαισθησίας σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Κατά την παρουσίαση πάντως της εφαρμογής, διευκρινίστηκε ότι η χρήση της είναι προαιρετική, όπως προαιρετικό θα είναι για τον χρήστη της να ενημερώσει το σύστημα για το αποτέλεσμα ενδεχόμενου τεστ στο οποίο θα υποβληθεί, θέτοντας έτσι σε λειτουργία την διαδικασία ενημέρωσης των πιθανών επαφών του, οι οποίοι ανιχνεύονται μέσω τεχνολογίας Bluetooth και ενημερώνονται ανώνυμα, ενώ είναι σε θέση να μάθουν και τον βαθμό του κινδύνου για τους ίδιους και με βάση αυτόν να ζητήσουν να υποβληθούν οι ίδιοι σε τεστ. Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή, δύο χρήστες της θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου για διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι η μικρότερη απόσταση και ο συντομότερος χρόνος που απαιτούνται για την μετάδοση του κορωνοϊού.

Τα σημαντικότερα εμπόδια για την δημιουργία της εφαρμογής, η οποία είναι 100% «Made in Germany», όπως τονίστηκε, καθώς αναπτύχθηκε από τις εταιρίες Telekom και SAP, αφορούσαν πράγματι την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα» για τις αρχές και εξήγησε ότι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται μόνο στην συσκευή του κατόχου της.
Προκειμένου ωστόσο η εφαρμογή να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει, όπως δήλωσε ο κ.Σπαν, να χρησιμοποιείται από τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού. «Ο καθένας που κατεβάζει την εφαρμογή, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μερικά εκατομμύρια» πολίτες θα την ενεργοποιήσουν ήδη τις πρώτες ημέρες.

Το κόστος της δημιουργίας της εφαρμογής ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η λειτουργία της θα στοιχίζει στο γερμανικό κράτος μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατομμύρια μηνιαίως. Υπάρχει δε η φιλοδοξία η τεχνογνωσία να πωληθεί και σε άλλες χώρες οι οποίες θα θελήσουν να εφαρμόσουν αντίστοιχο σύστημα ιχνηλάτησης για τον κορωνοϊό.

Οι πολίτες πάντως εμφανίζονται για την ώρα επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την χρήση της εφαρμογής. Σε δημοσκόπηση για τον τηλεοπτικό σταθμό ARD, το 42% των Γερμανών δηλώνουν ότι θα την χρησιμοποιήσουν, ενώ το 39% απαντούν αρνητικά.