Η Ισπανία υποδέχεται σήμερα μια επιλεγμένη ομάδα Γερμανών τουριστών, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα φέρει 10.000 παραθεριστές στις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια των αρχών να αξιολογήσουν πώς μπορεί να λειτουργήσει ο μαζικός τουρισμός στην εποχή του κορονοϊού.

Δεκάδες ταξιδιώτες, φορώντας μάσκες, συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ σήμερα το πρωί για να επιβιβαστούν σε πτήση του ταξιδιωτικού ομίλου TUI προς την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, στο πλαίσιο του προγράμματος με στόχο να δοκιμαστούν οι ρυθμίσεις που έχουν προβλεφθεί για παραθερισμό με τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης δύο εβδομάδες πριν η Ισπανία ανοίξει πλήρως στους τουρίστες.

Τα ξενοδοχεία έχουν περιορίσει τη δυναμικότητά τους στο 50% και θα έχουν θερμικές κάμερες στις εισόδους τους για να μετρούν τη θερμοκρασία σώματος των πελατών τους. Η κυβέρνηση περιορίζει σε 10.900 τον αριθμό αυτών που συμμετέχουν στη δοκιμαστική αυτή φάση. Λίγοι όμως αποθαρρύνονται.

«Θα είναι πιο ήσυχα απ’ ό,τι συνήθως», δήλωσε τουρίστας που φορούσε την απαραίτητη μάσκα και περιβολή διακοπών. «Είναι όμως ένα καλό συναίσθημα που όλα ξεκινούν και πάλι, που μπορούμε και πάλι να ταξιδέψουμε».

Χθες, μέλη συνεργείων καθαρισμού, με προστατευτικά καλύμματα προσώπου, σκούπισαν επιφάνειες και τοποθέτησαν μαχαιροπήρουνα σε μπουφέδες σε ξενοδοχείο στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, όπου στο δάπεδο υπάρχουν ειδικές ενδείξεις για να καθοδηγούν τους πελάτες στον χώρο με τέτοιο τρόπο που να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες χαλάρωσαν τους συνοριακούς ελέγχους καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού μειώθηκε. Ωστόσο, το παρατεταμένο κλεισιμο στην Ισπανία, το συνονθύλευμα των κανόνων της καραντίνας και η εξ αποστάσεως εργασία σημαίνουν ότι η επάνοδος των ταξιδιών στα προς κρίσης επίπεδα απέχει πολύ.

Η Ισπανία, ένα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, άρχισε να κλείνει τα σύνορά της στον διεθνή τουρισμό αφού η πανδημία οδήγησε σε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 14 Μαρτίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση υφίσταται αυξανόμενες πιέσεις για να ανοίξει και πάλι τον κλάδο που απασχολεί έναν στους οκτώ εργαζομένους στη χώρα.

Το 2019, οι Γερμανοί αντιστοιχούσαν στο ένα τρίτο των διεθνών τουριστών στις Βαλεαρίδες Νήσους, του αρχιπελάγους στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ισπανίας που περιλαμβάνει και την Ίμπιζα, γνωστή για τα πάρτι που διοργανώνονται εκεί. Ωστόσο, η τουριστική ζωή θα κυλήσει με διαφορετικούς ρυθμούς από τους συνηθισμένους.

«Οι παραθεριστές μπορούν να είναι ικανοποιημένοι που οι παραλίες στην Πάλμα ποτέ δεν ήταν τόσο άδειες», δήλωσε ο Ίγκε Ντινχάουπτ, εκπρόσωπος της TUI. «Αλλά φέτος δεν θα γίνουν με τον ίδιο τρόπο πάρτι. Και έχουμε αλλάξει τις αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρουμε στα ξενοδοχεία. Θα υπάρξουν περισσότερα ατομικά αθλήματα και όχι ομαδικές δραστηριότητες».