Μπορεί στην καταγωγή να διαφέρουν, αλλά όλες αισθάνονται Ελληνίδες, είναι μητέρες μικρών παιδιών που τα μεγαλώνουν στην ξενιτιά, στη Μεγάλη Βρετανία. Περίπου 1500 μητέρες που έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, αναζητώντας καλύτερη ζωή τα τελείταια χρόνια, „ενώθηκαν“ σε μια ομάδα στο Facebook, το „Greek mums in Great Britain”, όπως λέει στο ραδιοφωνικό σταθμό „Πρακτορείο 104,9 fm“ του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η 29χρονη Ελένη Ακίφ, εμπνεύστρια και δημιουργός της ομάδας. „Ήταν απόφαση στιγμής, ξύπνησα ένα πρωί και είπα θα κάνω ένα γκρουπ για Ελληνίδες μαμάδες, καθαρά παρεϊστικη, γιατί ζώντας στο εξωτερικό αυτό που είχα περισσότερο ανάγκη ήταν η παρέα. Κάτι που στην Ελλάδα δεν μου έλλειψε ποτέ”, τονίζει.

Νέλη Ανυφαντάκη

Η ίδια μαζί με το σύζυγο της Αναστάσιο, έφυγαν από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης και μετανάστευσαν στο Λονδίνο το 2014. Στην Ελλάδα εργαζόταν ως κομμώτρια, και σύζυγός της ως μηχανικός αυτοκινήτων. „Αφήνοντας το ηλικίας επτά μηνών μωρό μας στην μητέρα μου ήρθαμε σε μια χώρα για την οποία δεν γνωρίζαμε τίποτα πέρα από το Big Ben…“και συνεχίζει: “Το μωρό το πήραμε στην Αγγλία πολύ γρήγορα και αυτό μας έδωσε περισσότερο κουράγιο, ενώ αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στην επαρχία, όπου τα ενοίκια είναι πολύ φθηνότερα και η ζωή ποιοτικά καλύτερη”, λέει η Ελένη Ακίφ, που δημιούργησε την κλειστή ομάδα μαμάδων.

Η Μαρία Τούσλουκ Νασέλου, μέλος της ομάδας, κατάγεται από τη Ρουμανία, ήρθε στην Ελλάδα το 2004 και πριν από 3 χρόνια πήρε την απόφαση με το σύντροφό της να μεταναστεύσουν στην Αγγλία. „Ο γιος μου ήθελε να σπουδάσει εδώ και χωρίς να μας το πει, ήθελε να μας κάνει έκπληξη, έκανε επαφές με σχολείο στην Αγγλία και τον κάλεσαν“, προσθέτει. Το ζευγάρι βρήκε δουλειά αρχικά σε μεγάλη αλυσίδα εστιατορίων και στη συνέχεια άνοιξαν τη δική τους επιχείρηση εστίασης, την „Achilles meze bar and grill“. Όπως λέει, επειδή της λείπει πολύ η Ελλάδα, αλλά και ο ελληνικός τρόπος ζωής, έψαχνε να βρει στα σόσιαλ δίκτυα γκρουπ με Έλληνες και έτσι βρέθηκε στο αγαπημένο της πλέον, „Greek mums in Great Britain“.

Ελένη Ακίφ, εμπνεύστρια και δημιουργός της ομάδας Greek mums in Great Britain

“Το γκρουπ αυτό είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί στην Αγγλία και το λέω με όλη μου την καρδιά. Γιατί πέρασα πολύ μεγάλη μπόρα, χάσαμε το μαγαζί μας, που ανοίξαμε στην Αγγλία, επειδή ο ιδιοκτήτης μας έδωσε να υπογράψουμε ένα fake lease και η μόνη μου συντροφιά ήταν το γκρουπ. Μέχρι και λεφτά συγκέντρωσαν τα κορίτσια για μας, τώρα όλα καλά“, υπογραμμίζει. Λέει ακόμα ότι παρόλο που το γκρουπ έχει μέλη Ελληνίδες μαμάδες, τη δέχτηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μαρία Τουσλούκ Νασέλου

Η 25χρονη, Μπριγκένα Ντόντα, μέλος του γκρουπ και αυτή, κατάγεται από την Αλβανία, μαζί με την αδερφή και αδερφό της μεγάλωσαν στην Ελλάδα. „Στην Ελλάδα Οι γονείς μου εργάζονταν σε αγροτικές δουλειές, πέρασαν δύσκολα για να μας μεγαλώσουν, έκαναν δυο δουλειές και είμαι περήφανη γι΄ αυτούς, διότι με τόσες δυσκολίες μας μεγάλωσαν με πολύ αγάπη”. Η Μπριγκένα Σε ηλικία 16 χρόνων γνωρίστηκε με τον σύζυγό της, στα 19 απέκτησαν το πρώτο τους παιδάκι, ενώ το 2018 και οι τρεις μετανάστευσαν στην Αγγλία. “Ήταν πάρα πολύ δύσκολα στην αρχή, μένανε σε ένα δωμάτιο με κουζίνα και τουαλέτα, ο σύζυγος εργαζόταν για 60ευρώ μεροκάματο, δεν ήξερε Αγγλικά και δεν ήταν εύκολο να βρει δουλειά. Μετά μετακομίσαμε έξω από το Λονδίνο συγκεκριμένα στο Reading. Η μικρή πήγε στο σχολείο και άρχισα και εγώ δουλειά καθαρίστριας. Πολλές ώρες δουλειάς. Μόλις έμαθα αγγλικά, συνέχισα δουλειά σε ζαχαροπλαστείο“, επισημαίνει, ενώ από την στιγμή που έγινε μέλος της ομάδα Greek mums in Great Britain απέκτησε και φίλες. “Θα μπορούσα να πω ότι τα κορίτσια του γκρουπ είναι κατά κάποιο τρόπο η δεύτερη οικογένειά μου. Όλες είναι υπέροχες, με βοηθάνε με συμβουλές, με μια απλή κουβέντα, πάντα με αγάπη. Κάνουμε πολλά λάιβ βίντεο και έτσι είναι σαν να γνωριζόμασταν εδώ και πολλά χρόνια“, λέει με ενθουσιασμό.

Μπριγκένα Ντόντα

Ακόμα μια μέλος του γκρουπ στο Facebook Greek mums in Great Britain είναι η Νέλη Ανυφαντάκη, η οποία είναι από τα πιο ενεργά μέλη της ομάδας. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. και στην Αγγλία ήρθε με τον σύζυγό της το 2013. “Ο άντρας μου ήταν φυσιοθεραπευτής και ήρθαμε με την ελπίδα να αποκατασταθούμε επαγγελματικά και να μπορέσουμε να κάνουμε οικογένεια, καθώς στην Ελλάδα μας φαινόταν πολύ δύσκολο να παντρευτούμε. Τώρα είμαστε 5 χρόνια παντρεμένοι με 2 παιδιά. Σίγουρα δεν πήγαν όλα όπως τα θέλαμε, εγώ ακόμα δυσκολεύομαι στο θέμα εύρεσης εργασίας γιατί ζούμε σε πολύ μικρό μέρος και δεν υπάρχουν δουλειές. Αλλά ο άντρας μου δουλεύει και προοδεύει επαγγελματικά“, επισημαίνει.

Αισιοδοξεί ότι το μέλλον της οικογένειας θα είναι πολύ καλύτερο στην Αγγλία, ενώ μιλώντας για το γκρουπ τονίζει: “Με έχει βοηθήσει πολύ γιατί αν και δεν έχω συναντηθεί με τα μέλη, μιλάμε μεταξύ μας στην ελληνική γλώσσα σε προσωπικό επίπεδο, σαν να γνωριζόμασταν από την Ελλάδα. Βοηθάμε και στηρίζουμε η μια την άλλη, έχουμε φτιάξει μια καλή παρέα. Για μένα αυτό το γκρουπ είναι η συντροφιά μου και η διέξοδός μου, είναι μια ελληνική ασπίδα στα ξένα που βρεθήκαμε”.

Text Σοφία Προκοπίδου