Οι βαλίτσες των χορευτών του συλλόγου «Η Ήπειρος» έμειναν στην άκρη, καθώς το ταξίδι που ήταν προγραμματισμένο για το τέλος του μήνα προκειμένου να συμμετάσχουν σε χορευτικό φεστιβάλ στη Νότια Κορέα, αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού. Οι δράσεις του συλλόγου, όμως, όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά με την «επανεκκίνηση» τα βήματα παραδοσιακών χορών έγιναν και βήματα ανθρωπιάς.

   Όπως εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος του χορευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης «Η Ήπειρος» Στέφανος Φασιάς, μέλη του συλλόγου διδάσκουν παραδοσιακούς χορούς σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη καθώς η προσφορά στον συνάνθρωπο αποτελεί προτεραιότητα. «Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε από μια ομάδα σαράντα φοιτητών. Είναι λαογραφικός σύλλογος με μεγάλη πολιτιστική πορεία αλλά και εθελοντική και φιλανθρωπική δράση», λέει ο κ. Φασιάς και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή διδάσκουμε χορούς στον αθλητικό σύλλογο ΑμεΑ „Φίλιππος“ και σε πρόσφυγες, ενώ δίνουμε παραστάσεις σε ιδρύματα, γηροκομεία και όπου αλλού το έχουν πραγματικά ανάγκη».

«Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε από μια ομάδα σαράντα φοιτητών. Είναι λαογραφικός σύλλογος με μεγάλη πολιτιστική πορεία αλλά και εθελοντική και φιλανθρωπική δράση»

   Με σύμμαχο την παραδοσιακή μουσική, το τσάμικο -και όχι μόνο- η διαδικασία εκμάθησης χορών λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα ειδικά στα άτομα με αναπηρία. «Έπειτα από ερεύνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι μέσω του παραδοσιακού χορού, αυτά τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και το όλο γεγονός βοηθάει πάρα πολύ στην ψυχολογία τους- και όχι μόνο».

   Ο χορευτικός σύλλογος «Η Ήπειρος» δεν εγκατέλειψε τον χορό ούτε και στην περίοδο των απαγορεύσεων λόγω κορονοϊού, αφού τα μέλη του έφτιαξαν ένα βίντεο με 60 χορευτές να ακολουθούν τα βήματα του ίδιου σκοπού, ο καθένας στο σπίτι του. Τα κομμάτια ενώθηκαν, «δέθηκαν» με το κατάλληλο μοντάζ, και το αποτέλεσμα τους έφερε -έστω κι έτσι- πιο κοντά και εν μέσω καραντίνας.

   Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική και μαθαίνουν χορούς και μουσικά όργανα, ενώ στη σχολή μπορεί κάποιος να δει και αντικείμενα από το παρελθόν, με τα βλέμματα να «κλέβει» μια παραδοσιακή στολή 150 ετών.

   *Τη συνέντευξη πήραν η Αναστασία Τελιανίδου και ο Φάνης Γρηγοριάδης