Στο τρίτο στάδιο δοκιμών τα εμβόλια των Moderna Inc, AstraZeneca και Johnson&Johnson

Τρία εμβόλια για τον κορωνοϊό αναμένεται να μπουν στο τρίτο στάδιο δοκιμών, μέσα στο καλοκαίρι, στις ΗΠΑ.    

Κατά την τελική, τρίτη κατά σειρά φάση, 30.000 άνθρωποι θα συμμετέχουν στη δοκιμή των εμβολίων, αναφέρει η Wall Street Journal. Από αυτούς, οι μισοί περίπου θα εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι θα λάβουν ένα placebo. Οι δοκιμές φάσης ΙΙΙ για το εμβόλιο που δημιουργήθηκε από τη Moderna Inc θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αυτά που αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες AstraZeneca και Johnson&Johnson.  

Υπό κανονικές συνθήκες, η έρευνα μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο μπορεί να χρειαστούν χρόνια, ωστόσο τα υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν αναπτυχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.   

«Υπάρχει πολλή αισιοδοξία στην κοινότητά μας ότι το εμβόλιο είναι εφικτό, αλλά είμαστε επικεντρωμένοι στο γεγονός πως αυτό πρέπει να εγκριθεί μέσω κλινικών δοκιμών», υποστήριξε ο John Mascola, διευθυντής έρευνας εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο στο οποίο παρευρέθηκε η WSJ. Υπάρχουν πολλές φάσεις κλινικής έρευνας που απαιτούνται προτού εγκριθεί ένα φάρμακο ή ένα εμβολίου.  

Κατά τη «Φάση 0» ερευνάται πώς το ανθρώπινο σώμα επεξεργάζεται ένα φάρμακο. Κατά τη «Φάση Ι» εντοπίζονται οι επικίνδυνες παρενέργειες, ενώ κατά τη «Φάση ΙΙ» εκτιμάται το κατά πόσο το φάρμακο αντιμετωπίζει πραγματικά την κατάσταση.  

Τέλος, κατά τη «Φάση ΙΙΙ» πραγματοποιούνται δοκιμές μεγάλης κλίμακας όπου το φάρμακο ή το εμβόλιο τεστάρεται μαζί με ένα placebo. Πολλά φάρμακα δεν φτάνουν καν σε αυτό το στάδιο και το γεγονός πως τρία εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού έχουν φθάσει εκεί αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για τη μάχη κατά της πανδημίας.