Οι ειδικοί προτείνουν αντισηπτικά και μάσκες και κατά τη διάρκεια του σεξ

Με την πανδημία η καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων άλλαξε απότομα και ο κίνδυνος του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά και την σεξουαλική ζωής τους.

Τα one night stand μπήκαν αμέσως στη ζώνη του απαγορευμένου και τα ερωτήματα για ασφαλές σεξ απασχόλησαν εκατομμύρια ανθρώπων. Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν προτείνει ως λύσεις την αποχή, τη μονογαμία και το διαδικτυακό σεξ, αλλά πάρα πολλοί είναι αυτοί που δεν ικανοποιούνται από αυτές τις οδηγίες. Αν και η μετάδοση μέσω σεξ δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς, εκτός από τα σταγονίδια ο κορωνοϊός έχει επιβεβαιωμένα εντοπιστεί σε ανθρώπινα κόπρανα και το σπέρμα των ανδρών, ακόμα και μέρες μετά τα πρώτα σημάδια ανάρρωσης, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για επιμόλυνση.    

Τώρα, το τμήμα δημόσιας υγείας της Νέας Υόρκης ενθαρρύνει τους επίδοξους εραστές να «φερθούν δημιουργικά» και με φαντασία, ώστε οι «πολύ στενές επαφές» να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερες και να μην διστάσουν να φορέσουν μάσκες κατά τη διάρκεια του σεξ – ακόμη και αν είναι το μόνο ύφασμα που θα φορούν.   

«Κάντε το λίγο κίνκι», αναφέρουν χαριτολογώντας. «Γίνετε δημιουργικοί με τις σεξουαλικές στάσεις και τα φυσικά όρια, που επιτρέπουν την σεξουαλική επαφή, αποτρέποντας να έρθουν κοντά τα πρόσωπά σας. Οι ειδικοί προτείνουν ως εναλλακτική λύση και την ταυτόχρονη αυτοϊκανοποίηση στο ίδιο δωμάτιο αλλά από απόσταση ασφαλείας.   

Το τμήμα υπενθυμίζει ότι «ο εαυτός μας είναι ο πιο ασφαλής σεξουαλικός μας σύντροφος» και η αμέσως επόμενη επιλογή είναι κάποιος σύντροφος με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι. Αν ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και «εκτός σπιτιού», οι επιστήμονες συμβουλεύουν στην επαφή να συμμετέχουν το πολύ δύο, καθώς μεγάλες ομάδες ανθρώπων αυξάνουν τον κίνδυνο.  

Αν θέλετε οπωσδήποτε να καλέσετε περισσότερα άτομα στην συνεύρεση, κατάλληλος χώρος για σεξ θεωρείται οποιοσδήποτε καλά αεριζόμενος χώρος. Χρησιμοποιήστε αντισηπτικά και φορέστε μάσκες. Για όσους αναζητούν καινούργιους συντρόφους μέσω διαδικτύου, το τμήμα συμβουλεύει η διασκέδαση να περιοριστεί σε αισθησιακές συναντήσεις μέσω Zoom και άλλων συναφών υπηρεσιών.   

Όσοι κάνουν σεξ εκτός κλειστού κύκλου, η συμβουλή είναι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για συμπτώματα και να εξετάζονται σε μηνιαία βάση καθώς και 5 με 7 ημέρες μετά από κάθε επαφή. Ακόμα και τα τεστ όμως δεν είναι 100% ακριβή, και για αυτό η επιλογή του ατόμου αλλά και του τύπου σεξ θα πρέπει να γίνεται με κάποια προσοχή και επιφύλαξη.  

Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι άνω των 65 ετών πρέπει να προσέχουν ακόμα περισσότερο.   Τ

ο τμήμα της Νέας Υόρκης δεν είναι η μόνη υπηρεσία δημόσιας υγείας που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παίρνουν επιπλέον προληπτικά μέτρα στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το αντίστοιχο τμήμα στην Ουάσιγκτον τονίζει πως δύο άτομα μπορούν να κάνουν σεξ μόνο αν αισθάνονται απολύτως καλά, φροντίζοντας για την υγιεινή των χεριών τους και των «παιχνιδιών» πριν και μετά τη συνεύρεση.  

Στο Όρεγκον οι ειδικοί σχεδιάζουν μέχρι και γραφήματα με οδηγίες για το σεξ ενώ στο Σαν Φρανσίσκο επιμένουν στην συμβουλή της μονογαμίας.