Η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει το καλοκαίρι νέες πτήσεις επαναπατρισμού Γερμανών που ενδεχομένως κολλήσουν κορωνοϊό στις διακοπές τους. «Όποιος μολυνθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών του, δεν θα πρέπει να υπολογίζει πως θα τον φέρουμε πίσω στη Γερμανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μιλώντας στην Bild της Κυριακής.

«Φυσικά και οι διπλωματικές μας αντιπροσωπείες είναι πάντα διαθέσιμες να συνδράμουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, το καλοκαίρι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να στείλει ξανά αεροπλάνα για να επαναπατρίσει γερμανούς ταξιδιώτες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εκατοντάδων πτήσεων επαναπατρισμού γερμανών πολιτών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο, επαναπατρίστηκαν σε διάστημα πέντε εβδομάδων πάνω από 240.000 πολίτες. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού Γερμανών που έχει γίνει στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Πάντως, ο Χάικο Μάας άφησε την ίδια ώρα ανοιχτό το πότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και για χώρες εκτός ΕΕ, όπως για την Τουρκία. Διευκρίνισε όμως πως «διεξάγονται συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Δεν θα διατηρήσουμε για πάντα την ταξιδιωτική προειδοποίηση. Ο χρόνος άρσης της εξαρτάται όμως από την πορεία της πανδημίας», όπως είπε.

Η Lufthansa προσφέρει εγγύηση επιστροφής

Deutschland Frankfurt | Hauptversammlung Lufthansa | Carsten Spohr
Κάρστεν Σπορ: „Όποιος θέλει να επιστρέψει, τον φέρνουμε πίσω“

Εγγύηση επιστροφής προσφέρει την ίδια ώρα η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa. «Εισάγουμε μια εγγύηση home-coming (σσ. επιστροφής)» ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ομίλου Κάρστεν Σπορ, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine.

«Όποιος θέλει να επιστρέψει, τον φέρνουμε πίσω, είτε επειδή δεν επιτρέπεται να μπει στη χώρα λόγω υψηλού πυρετού, είτε επειδή πρέπει να μπει εκεί σε καραντίνα, είτε επειδή έχει ξεσπάσει νέα επιδημία στον τουριστικό προορισμό» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του δοκιμαζόμενου οικονομικά γερμανικού αερομεταφορέα.

Στην ερώτηση σχετικά με το αν οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να κλείνουν και πάλι καλοκαιρινές διακοπές, ο Κάρστεν Σπορ απαντά ότι οι χώρες που παρουσιάζουν καταρχήν αυξημένη ζήτηση είναι η Πορτογαλία και η Ελλάδα. 

Κώστας Συμεωνίδης (afpd, FAS)