Το σχέδιο του υπουργείου για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα περιλαμβάνει διεκδίκηση μεριδίου από το ρεύμα του θρησκευτικού τουρισμού.

Η πολύπλευρη σημασία και η ιδιαιτερότητα του θρησκευτικού τουρισμού είναι κάτι αδιαμφισβήτητο όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι που ταξίδευαν κάθε χρόνο ανά τον κόσμο προς προορισμούς υψηλού θρησκευτικού, πρσκυνηματικού και πνευματικού ενδιαφέροντος, πριν φυσικά από τις ανατροπές τις οποίες προκάλεσε η πανδημία, υπολογίζονται σε 300 εκατομμύρια. Και σαφώς στο σχέδιο του υπουργείου για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα περιλαμβάνει διεκδίκηση μεριδίου από αυτό το ρεύμα.

Αν μη τι άλλο, η πατρίδα μας έχει πλήθος σπουδαίων θρησκευτικών μνημείων. Η χριστιανική πίστη εκφράστηκε πολλαπλώς στο διάβα των αιώνων, φιλοτεχνώντας μοναστήρια, εκκλησίες και ξωκκλήσια μεγάλης θρησκευτικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

Ωστόσο, αυτό που προέχει την τρέχουσα περίοδο είναι η διασφάλιση της υγείας κάθε τουρίστα, είτε ταξιδεύει μόνος είτε ομαδικά, όπως συχνά γίνεται στον θρησκευτικό τουρισμό. «Οφείλουμε να σεβόμαστε απόλυτα την ψυχική ανάγκη του προσκυνητή για την αναζωογόνηση της πίστης του. Οφείλουμε όμως εξίσου να τηρούμε, θα έλεγα με την ίδια ευλάβεια τις ισχύουσες οδηγίες των επιδημιολόγων για τον υγιή και ασφαλή τουρισμό γενικώς», όπως υπογραμμίζει στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός.

Στα θέματα της ανάπτυξης και προώθησης των προσκυνηματικών περιηγήσεων πολύπλευρο και σημαντικό είναι έργο και της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέσω των δράσεων του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Δράσεις που αφορούν τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε διεθνείς εκθέσεις και τις οργανωμένες επισκέψεις από το εξωτερικό στα θρησκευτικά μνημεία, τις μονές και τα προσκυνήματα όπως κάνει γνωστό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του εν λόγω Συνοδικού Γραφείου, αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, επισημαίνοντας ωστόσο πως από τις αρχές Μαρτίου του 2020 έχουν ανασταλεί λόγω κορονοϊού όλες οι δράσεις της Εκκλησίας που αφορούν την άφιξη τουριστών στη χώρα μας, μέχρι νεωτέρας οδηγίας από το υπουργείο Τουρισμού.

«Στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας με την κυβέρνηση, περιμένουμε το πράσινο φως της επαναλειτουργίας του θρησκευτικού τουρισμού με επισκέπτες από το εξωτερικό», δηλώνει και συνεχίζει: «Εντός της Ελλάδας, όμως, συνεχίζεται η εργασία προβολής και ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων, μονών και προσκυνημάτων με τρεις δράσεις: η πρώτη αφορά την κυκλοφορία τρίγλωσσου καλαίσθητου εντύπου με τον τίτλο „2.000 χρόνια ταξίδι στο φως της Χριστιανοσύνης“ και του πρώτου προσκυνηματικού χάρτη. Η δεύτερη, την καταγραφή και την καταλογράφηση των μοναστηριακών προϊόντων στην ελληνική επικράτεια και η τρίτη, την προώθηση και την ενίσχυση των Ιερών Μονών, των Ιερών Προσκυνημάτων από τους Έλληνες εντός Ελλάδας, με τη διοργάνωση προσκυνηματικών επισκέψεων».

Οι μονές της Ελλάδας αποτελούν για όλον τον ορθόδοξο κόσμο σημαντικά προσκυνήματα/σταθμούς στα θρησκευτικά ταξίδια στην Ελλάδα. Ο χαρακτήρας τους ξεχωριστός, ατόφιος, προαιώνιος. Κτισμένες σε πανέμορφες τοποθεσίες, συχνά πάνω σε αρχαίους ναούς και ιερά. Μοναστήρια-σύμβολα της προσπάθειας υπέρβασης του επίγειου. Μερικά από αυτά παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σ‘ ένα μικρό αφιέρωμα που ξεκινά από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου πόλος έλξης για χιλιάδες προσκυνητές και επισκέπτες είναι το Άγιο Όρος, ενώ οι δήμοι στις γύρω περιοχές αξιοποιούν τη γειτνίαση με την Αθωνική κοινότητα για να εξελιχθούν τουριστικά και να αναπτύξουν και άλλα είδη τουρισμού εκτός από τον θρησκευτικό/προσκυνηματικό. Μεγάλο μερίδιο από την αγορά του θρησκευτικού τουρισμού έλκει και η Θεσσαλονίκη που μεταξύ άλλων, αποτελεί την αφετηρία για τη διαδρομή που γίνεται στα βιβλικά βήματα του Αποστόλου Παύλου. Λίγο πιο νότια τα Μετέωρα μοναστικά και αρχιτεκτονικά ουράνια στολίδια προκαλούν δέος. Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το ευλογημένο νησί της Πάτμου, ενώ στην Πάτρα ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τον θρησκευτικό τουρισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ