Δεν έχουν τέλος τα «βάσανα» των αεροπορικών εταιριών. Από τις αρχές του 2020 η μετοχή της Lufthansa έχει χάσει το 38% της αξίας της, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρίας δεν ξεπερνά τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα ο γερμανικός αερομεταφορέας δεν μπορεί πλέον να συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Από το 1999 ο DAX αποτελεί μαγνήτη για τους επενδυτές σε όλον τον κόσμο, καθώς απαριθμεί τις 30 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στη Φρανκφούρτη, ενώ απεικονίζει το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης στο μεγαλύτερο Χρηματιστήριο της Γερμανίας.

Προ ημερών η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε «πακέτο στήριξης» της Lufthansa ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποδέχθηκε- με κάποιες τροποποιήσεις- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απομένει η έγκρισή του από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Lufthansa στις 25 Ιουνίου. Όλα δείχνουν ότι η εταιρία θα διασωθεί με κρατική βοήθεια, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αυτή τη στιγμή δεν πληροί τα κριτήρια του δείκτη DAX. Το αποτέλεσμα είναι ότι από τις 22 Ιουνίου η Lufthansa υποβιβάζεται στη δεύτερη και μάλλον αμελητέα κατηγορία του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, στον δείκτη MDAX.

Επεκτείνεται στα ακίνητα ο DAX

Deutschland Lufthansa Flugzeuge in Schönefeld
Από τις αρχές του 2020 η μετοχή της Lufthansa έχει χάσει το 38% της αξίας της

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο «διάδοχος» της Lufthansa στον δείκτη DAX. Πρόκειται για την εταιρία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων Deutsches Wohnen, η οποία, σύμφωνα με στοιχεία που η ίδια δίνει στη δημοσιότητα, διαθέτει πάνω από 161.000 κατοικίες και διαμερίσματα.

Είναι η δεύτερη εταιρία του κλάδου που περιλαμβάνεται στον DAX μετά τη Vonovia. Κάποιοι βλέπουν με κριτική διάθεση την ισχυρή παρουσία των εταιριών αυτών στη γερμανική αγορά, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στη δραματική αύξηση που καταγράφουν οι τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Αναταράξεις» στην Tuifly

TUIfly-Maschine am Flughafen auf Sal
Περικοπές αναμένονται και στην αεροπορική εταιρία Tuifly, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού TUI

Οικονομικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Lufthansa. Περικοπές αναμένονται και στην αεροπορική εταιρία Tuifly, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού TUI. Σύμφωνα με το γερμανκό δίκτυο N-TV η Tuifly θέλει να μειώσει κατά 50% τον στόλο των 39 αεροσκαφών Boeing 737 που διαθέτει σήμερα, ενώ θα τερματίσει την παρουσία της σε μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως η Νυρεμβέργη και το Μίνστερ.

Παράλληλα, ξεκινά σύντομα διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα με στόχο την κατάργηση περίπου 700 θέσεων εργασίας. Εκπρόσωπος της Tuifly επιβεβαίωσε ότι επίκεινται περικοπές, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει συγκεκριμένα στοιχεία. Ήδη η εταιρία έχει αναβάλλει για δύο χρόνια την προγραμματισμένη αγορά νέων αεροσκαφών τύπου Boeing 737 MAX για λόγους οικονομίας.

Στις 17 Ιουνίου η Tuifly αναμένεται να εγκαινιάσει το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων. Επιπλέον, η εταιρία προγραμμάτιζε, από το φθινόπωρο, την επανέναρξη των πτήσεων προς το Μεξικό και τον Άγιο Δομίνικο. Πρόκειται για προορισμούς που είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στους Γερμανούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εξειδικευμένης ιστοσελίδας aero.de ο στόχος των μακρινών προορισμών εγκαταλείπεται πλέον λόγω της «εξαιρετικής αβεβαιότητας όσον αφορά τον σχεδιασμό των πτήσεων και τη ζήτηση από τους καταναλωτές».

Γιάννης Παπαδημητρίου