Εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας φέρεται να έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet. Επιτρέπει την ανάγνωση του κορανιού στον εμβληματικό ιερό ναό.

Εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας με στόχο να μετατραπεί σε τζαμί. φέρεται να έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να υποστήριξε πως „Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως συμβαίνει και με το Μπλε Τζαμί. Για αυτό θα αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο το έθνος μας“.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ερντογάν φέρεται να ανέφερε επίσης, πως: „Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο για την Άλωση από το κοράνι“ και να ζητά από τα στελέχη του να κάνουν τη σχετική προεργασία. Μάλιστα, ζήτησε το θέμα να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία και να μη βιαστούν.

Η πρόταση του Τούρκου πρόεδρου κατά τη Hurriyet είναι η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγιά Σοφιά
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγιά Σοφιά  | Foto AP

Η φιέστα Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προχωρήσει σε άλλη μια πρωτοφανή πρόκληση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Πέραν των πυροτεχνημάτων και της πομπής των σκαφών στον κόλπο όπου δεσπόζει ο μνημειώδης ναός και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δόθηκε εντολή να διαβαστεί  η „σούρα του Πορθητή“, μία μουσουλμανική προσευχή αφιερωμένη στον Μωάμεθ Β‘ από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς…

Φιέστα-πρόκληση των Τούρκων στην Αγία Σοφία
Φιέστα-πρόκληση των Τούρκων στην Αγία Σοφία  AP

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της προκλητικής „φίεστας“, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν είχε διαψεύσει τα σενάρια ότι η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί. Σε συνέντευξή του στις 31 Μαΐου στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, ο Καλίν απάντησε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα.

Ωστόσο αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ο οποίος είχε παροτρύνει τους Τούρκους μουσουλμάνους „να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ  AP