Θορυβημένος ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία από την κλιμάκωση της βίας στις ΗΠΑ

«Aποκρουστικές οι δηλώσεις του Τραμπ, χρησιμοποιεί ακόμη και τη βία για να εμβαθύνει την πόλωση στη χώρα»

707

«Η κλιμάκωση της βίας στις ΗΠΑ είναι τρομακτική. Τα γεγονότα αυτά φωτίζουν έντονα την καταστροφική δύναμη του ρατσισμού, ο οποίος συνεχίζει να διατρέχει την κοινωνία. Είναι η ρίζα της κοινωνικής αναταραχής»,  δήλωσε  συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ στην Welt της Τρίτης. «Και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι μαύροι, οι έγχρωμοι γενικώς, τα άτομα με ιστορικό μετανάστευσης, βιώνουν ρατσισμό καθημερινά και στη Γερμανία. Γι αυτό και ο αγώνας κατά του ρατσισμού πρέπει να διεξάγεται καθημερινά και εδώ», πρόσθεσε ο Πράσινος πολιτικός.

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Λαρς Κλίνγκμπάιλ εγείρει -με δήλωσή του την ίδια εφημερίδα- σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για τις ταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει τώρα το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αναμένεται να κάνουν οι πολιτικοί σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Ενώ οι πολίτες σε όλη τη χώρα βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία, εκείνος συνεχίζει να διχάζει και να υποδαυλίζει με τα λόγια του τις αντιδράσεις. Έτσι όμως δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά τους ως Προέδρου».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιόχαν Βάντεφουλ «οι ταραχές σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ δείχνουν τον βαθύ διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας. Η κρίση του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες. Αυτό μας δείχνει ξανά με δραματικό τρόπο ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί μόνη της τον εαυτό της και να καταστεί ικανή να δρα. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε μόνιμη βάση στον υποτιθέμενο ισχυρό οικονομικό εταίρο και (υποτιθέμενο) εταίρο μας για την ασφάλεια», τόνισε στην «Welt».

Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter «αποκρουστικές. Χρησιμοποιεί ακόμη και τη βία για να εμβαθύνει την πόλωση στη χώρα και την χρησιμοποιήσει για την προεκλογική εκστρατεία», είπε στην ίδια εφημερίδα.