Σχεδόν μία στις 3 θέσεις εργασίας στη Γερμανία θα μπορούσε να είναι εξ΄αποστάσεως τηλεργασία αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Welt. Προβλέψεις για μείωση θέσεων εργασίας σε κεντρικά γραφεία κατά 20%-30% τα επόμενα χρόνια.

«Η κρίση του κορωνοϊού έχει εντείνει την τάση για εξ αποστάσεως και ευέλικτη εργασία. Και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το επιθυμούν. Εχουν δε αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και τα εταιρικά στελέχη, τα οποία τάσσονται υπέρ του homeoffice και τα οποία προηγουμένως είχαν αμφιβολίες», δήλωσε η  Γιούλι Κλίερ της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey στην κυριακάτικη Welt. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συμβούλων, είναι πιθανόν τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια να μετακινήσουν τη δουλειά τους στο σπίτι 3-5 εκατομμύρια υπάλληλοι. Ο Βάλτερ Ζιν, ο επικεφαλής της Bain & Company Γερμανίας, πιστεύει όμως πως έτσι «θα καταστούν περιττές στο μέλλον 20-30% θέσεις εργασίας γραφείου στην Γερμανία».

Με την αναγκαστική -λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού-  εξ αποστάσεως εργασία,  σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες είχαν θετικές εμπειρίες. Αυτό προκύπτει από έρευνα της κυριακάτικής  Welt μεταξύ των 30 σημαντικότερων εταιρειών του DAX,  (σ.σ.του δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρειών, οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης).

Εάν μετατοπισθούν οι θέσεις εργασίας, οι εταιρείες μπορούν ταυτόχρονα να κερδίσουν πόντους στους υπαλλήλους τους και να εξοικονομήσουν κόστος. Πολλοί αναζητούν αυτήν την στιγμή τρόπους να κάνουν οικονομίες, ειδικά το κόστος των ενοικίων των γραφείων που βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες δεν μπορούν καθόλου να να  αγνοούν ως προς το κόστος, δήλωσε ο σύμβουλος της Bain & Company Γερμανίας Βάλτερ Ζιν.