Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών φυγάδευσαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε καταφύγιο του Λευκού Οίκου την Παρασκευή το βράδυ, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος λέγεται πως πέρασε περίπου μία ώρα στο καταφύγιο, το οποίο είναι σχεδιασμένο για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως τρομοκρατικά χτυπήματα, σύμφωνα με Ρεπουμπλικανό με στενές σχέσεις με τον Λευκό Οίκο που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από αξιωματούχο της διοίκησης που επίσης θέλησε να μην κατονομαστεί.  

Η αιφνίδια αυτή απόφαση των μυστικών πρακτόρων ήταν ενδεικτική της ανησυχίας εντός Λευκού Οίκου όπου έφταναν οι φωνές των διαδηλωτών ολόκληρη την εβδομάδα, με τους πράκτορες, την αστυνομία και τη φρουρά της προεδρικής κατοικίας να προσπαθούν να κρατούν τα πλήθη μακριά από το σημείο.  

«Ο Λευκός Οίκος δε σχολιάζει ζητήματα που άπτονται σε πρωτόκολλα και αποφάσεις ασφαλείας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Judd Deere. Αναλόγως, ούτε οι Μυστικές Υπηρεσίες γνωστοποιούν τις μεθόδους και τα μέσα των αποστολών προστασίας.  

Foto EPA

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό που γνωστοποίησε την είδηση, «ο πρόεδρος και η οικογένενειά του εμφανίζονται ταραγμένοι από το μέγεθος και το δηλητήριο του πλήθους». Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές αν στο καταφύγιο μεταφέρθηκαν μαζί με τον πρόεδρο η σύζυγός του, Μελάνια και ο 14χρονος γιος τους Μπάρον.  

Μπροστά από τον Λευκό Οίκο έφτασαν οι διαδηλωτές που για για 5η συνεχόμενη μέρα εκφράζουν την οργή τους για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Foto EPA

Η αστυνομία χρειάστηκε να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον.  

Με πληροφορίες από Associated Press