Πενήντα ημέρες μετά το Καθολικό Πάσχα συμπληρώνονται και γιορτάζεται η Πεντηκοστή, δηλαδή τα Pfingsten, όπως τα λένε εδώ. Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν ξέρει καν για τι πραγματικά γιορτάζεται την Πεντηκοστή.

“Pilgrimage dahoam” αντί για προσκυνητές

Οι Χριστιανοί στη Βαυαρία γιορτάζουν την Πεντηκοστή, τα γενέθλια της εκκλησίας, φέτος υπό αυστηρά προληπτικά μέτρα. Όλες οι Εκκλησιαστικές Λειτουργίες, δυστυχώς, πραγματοποιούνται υπό αυστηρές συνθήκες.

Τι γιορτάζουν οι Χριστιανοί;

Ακόμα και πολλοί Χριστιανοί δεν γνωρίζουν τι γιορτάζεται 50 ημέρες μετά το Πάσχα. Το όνομα Pentecost προέρχεται από την ελληνική λέξη “pentecoste”, η οποία δηλώνει τον αριθμό 50.

Στη μνήμη της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος σε ανθρώπους στη Βίβλο, η Πεντηκοστή θεωρείται επίσης ως «γενέθλια της εκκλησίας». Σύμφωνα με βιβλικές αναφορές, από την Πεντηκοστή, ο Θεός δεν έδωσε πλέον το πνεύμα του σε μεμονωμένους εκλεκτούς, αλλά σε όλους τους Χριστιανούς.

Μετά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, η Πεντηκοστή είναι η τρίτη μεγάλη γιορτή της χρονιάς της χριστιανικής εκκλησίας.

Τιμάται ο εορτασμός της καθόδου του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους που συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, οι οποίοι ξαφνικά μίλησαν σε διαφορετικές γλώσσες και έτσι μπορούσαν να φέρουν το λόγο του Θεού σε όλους τους λαούς.

Η Πεντηκοστή θεωρείται επομένως η «γέννηση» της εκκλησίας.

Μια γιορτή χωρίς ειδικές παραδόσεις

Ωστόσο, δεν υπάρχει στεφάνι Πεντηκοστής, ούτε δέντρο Πεντηκοστής και Πεντηκοστιανά έθιμα για τους καθολικούς. Η Πεντηκοστή δεν είναι σαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Και η βιβλική ιστορία της Πεντηκοστής απέχει πολύ από το να είναι τόσο γνωστή.

Η ιστορία για το πώς οι μαθητές τόλμησαν να βγουν στους δρόμους με το μήνυμα της Ανάστασης και πώς κατανοούνται από όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, κρύβεται στην ουσία πίσω από την ημέρα αυτή: όλοι οι άνθρωποι γίνονται αδελφοί.

Η Πεντηκοστή είναι η γιορτή του «Αγίου Πνεύματος», το πνεύμα γιορτάζεται, όχι η εκκλησία.