Γερμανία: Λιγότεροι διαδηλωτές κατά των περιορισμών

Δεκάδες συγκεντρώσεις των αντιπάλων των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας σε ολόκληρη τη Γερμανία. «Αισθητή» μείωση του αριθμού συμμετοχής. Τα 2/3 των Γερμανών θέλουν να παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

692

Παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζονται και αυτό το Σαββατοκύριακο οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία για την πλήρη κατάργησή τους. 30 περίπου διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Βερολίνο, άλλες 30 έχουν εξαγγελθεί για σήμερα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για συγκεντρώσεις αντιπάλων των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονωϊού. Η μεγαλύτερη όμως σε όγκο χθες ήταν με πάνω από 2000 άτομα η εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Όλες οι άλλες, εκτός από το ότι ήταν μικρότερες, είχαν, σύμφωνα με την αστυνομία, «αισθητά» λιγότερη συμμετοχή απ’ ότι αρχικά είχαν δηλώσει οι διοργανωτές. 

Stuttgart | Produktion bei der Porsche AG: Mitarbeiter tragen Mundschutz
Μάσκα και σε εργοστάσιο της Porsche

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε δεκάδες άλλες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία. Στη Στουτγάρδη για παράδειγμα οι διοργανωτές είχαν δηλώσει στις αρχές ότι αναμένουν 5.000 άτομα, τελικά είχαν έρθει μόλις 150. Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η άμεση επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών και το άνοιγμα των σχολείων για όλους τους μαθητές. Ακροδεξιοί και οπαδοί θεωριών συνωμοσίας ήταν στη μειοψηφία.

Τέσσερεις στους πέντε φορούν πάντα τη μάσκα

Μόνο σε λίγες περιπτώσεις η αστυνομία επέβαλε πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων προστασίας, δηλαδή την τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου και τη χρήση μάσκας. Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov το 81% των Γερμανών φορά όπου είναι υποχρεωτική πάντα τη μάσκα, ένα 13% εν μέρει και μόνο το 2% δεν τη φορά ποτέ. Επίσης, το 49% των ερωτηθέντων θα ήθελε να παραμείνουν σε ισχύ οι κανόνες για τη χρήση μάσκας όπως είναι τώρα και ένα 13% θέλει η χρήση της να είναι υποχρεωτική και σε άλλους δημόσιους χώρους εκτός από τα μέσα συγκοινωνίας και τα καταστήματα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο