Ο κορωνοϊός προσφέρει πολλές ευκαιρίες για αυτοβελτίωση. Για παράδειγμα από τις 21 Μαρτίου λίγο πριν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία, η αναζήτηση στο Google στρωμάτων για γιόγκα πήρε φωτιά. Επίσης από τότε που άνοιξαν τα ποδηλατάδικα έχει αυξηθεί ο αριθμός των πελατών. Κι όποιος κάνει βόλτα σε πάρκα ή στις όχθες ποταμών θα διαπιστώσει ότι πολύ κόσμος επωφελείται και από τον καλό καιρό για να ασκηθεί.

Για ένα μέρος των Γερμανών ο υγειινός τρόπος ζωής φαίνεται να επεκτείνεται και στις διατροφικές συνήθειες. Σε έρευνα που διεξήγε η εταιρεία Kantar μετά από εντολή του ιδρύματος Χάιντζ Λόμαν, ένας στους τέσσερεις ερωτηθέντες δήλωσε ότι μαγειρεύει συχνότερα από πριν.

Αυξάνεται η ζήτηση κρέατος

Niedersachsen Garrel Schlachthof
Τέλη Απριλίου η βιομηχανία κρέατος βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργαζομένους

Οι περισσότεροι έμειναν πιστοί σε αυτά που ήδη γνώριζαν, το 18% δήλωσε πως από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και κλείστηκε στο σπίτι ότι μαγειρεύει διαφορετικά. Το διαφορετικά, σε αυτή την περίπτωση, σημαίνει συχνότερα πιο υγιεινά. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα αναφέρθηκαν 70% συχνότερα, χορτοφαγικά πιάτα αναφέρθηκαν κατά 48% συχνότερα και στην τρίτη θέση αναφέρθηκε συχνότερο ζύμωμα γεγονός που εξηγεί και τις ελλείψεις σε αλεύρι και μαγιά στα σουπερμάρκετ.

Οι ερωτήσεις τέθηκαν στο τέλος Απριλίου, πριν βρεθεί δηλαδή η βιομηχανία κρέατος στο επίκεντρο των ειδήσεων για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων. Οι δυσάρεστες ειδήσεις για τις συνθήκες εργασίας και υγιεινής στον τομέα αυτό δεν φαίνεται πάντως να έβαλαν από μόνες τους μεγάλο φρένο στην κατανάλωση. Το γεγονός ότι μερικά σφαγεία έκλεισαν δεν φάνηκε να έχει επιπτώσεις στην τιμή του κρέατος. Στο μεταξύ έχει αυξηθεί και πάλι η ζήτηση μιας και ανοίγουν τα εστιατόρια. Οι εξαγωγές επόσης προς την Κίνα παραμένουν σταθερές.

Κάποιοι πάχυναν, κάποιοι αδυνάτισαν

Verlage sehen mehr Nachfrage nach Food-Themen
Περισσότερο και πιο υγιεινά μαγειρεύουν πλέον οι Γερμανοί λόγω της πανδημίας

Ανεξάρτητα πάντως από τον κορωνοϊό, η κατανάλωση κρέατος στη Γερμανία σε ένα γενικότερο επίπεδο φαίνεται να μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Κυρίως η κατανάλωση χοιρινού σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Βιομηχανίας Κρέατος. Το 2019 καταναλώθηκαν λιγότερο από 60 κιλά κρέατος το χρόνο ανά κάτοικο. Το 26% δήλωσε ότι κάθε μέρα τρώει κρέας. Πέντε χρόνια νωρίτερα το ποσοστό αυτό ήταν 34%. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, οι άνδρες είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να τρώνε λιγότερο κρέας.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τις διατροφικές συνήθειες, η οποία παρουσιάζεται από την υπουργό Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ. Το ποσοστό των χορτοφάγων και των βίγκαν πάντως παραμένει σταθερό. Ακόμη, η αποδοχή κρέατος παρασκευασμένου με φυτικές πρώτες ύλες, έντομα ή κρέας παρασκευασμένο στο εργαστήριο, φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αποδοχή. Το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει δοκιμάσει τέτοια προϊόντα.

Τέλος, η καραντίνα και η ζωή στο σπίτι αφήνει τα σημάδια της. Το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πήρε κάποια κιλά παραπάνω ενώ το 10% ότι αδυνάτησε.

Ντάβιντ Ελ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου