Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος στον κόσμο αναμένεται να πετάξει σήμερα για πρώτη φορά, με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.  

Το Cessna Caravan, εξοπλισμένο με ηλεκτρικό κινητήρα, αναμένεται να πετάξει για 20-30 λεπτά πάνω από την πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ.  

Μπορεί να μεταφέρει εννέα επιβάτες, αλλά στην εναρκτήρια πτήση θα βρίσκεται μόνο ένας πιλότος, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 183 χλμ/ώρα.  

Ο κατασκευαστής κινητήρων, magniX, ελπίζει ότι το αεροσκάφος θα μπορέσει να τεθεί στο εμπόριο έως το τέλος του 2021.   Πριν από την πανδημία, η αεροπορία ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές εκπομπών άνθρακα που προκαλούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον.  

Πολλές εταιρείες εργάζονται σε ηλεκτρικά αεροπλάνα, αν και θα απαιτηθούν σημαντικές ανακαλύψεις στη μείωση του βάρους των μπαταριών προτού μεγάλα αεροπλάνα μπορούν να πετάξουν για σημαντικές αποστάσεις μόνο με ηλεκτρική ενέργεια.  

Άλλες πηγές ενέργειας που δοκιμάζονται περιλαμβάνουν στοιχεία καυσίμου υδρογόνου και βιοκαύσιμα.  

Ένα μικρότερο υδροπλάνο με κινητήρα magniX ολοκλήρωσε μια σύντομη πτήση τον Δεκέμβριο. Τον Ιούνιο του 2019, μια άλλη εταιρεία, η Ampaire, πέταξε ένα αεροσκάφος που τροφοδοτείται από έναν υβριδικό κινητήρα ηλεκτρικών ορυκτών καυσίμων πάνω από την Καλιφόρνια.   Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας UBS δήλωσαν τότε ότι η αεροπορική βιομηχανία θα κινηθεί προς υβριδικούς και ηλεκτρικούς κινητήρες για διαδρομές μήκους κάτω των 1.000 μιλίων πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι.  

Ο Roei Ganzarski, Διευθύνων Σύμβουλος της magniX, δήλωσε πως «Τα ηλεκτρικά αεροπλάνα θα έχουν 40% -70% χαμηλότερο κόστος λειτουργίας ανά ώρα πτήσης. Αυτό σημαίνει ότι οι αερομεταφορείς θα μπορούν να πετούν περισσότερα αεροπλάνα σε μικρότερα αεροδρόμια, που επίσης σημαίνει μεν μικρότερη εμπειρία, χωρίς όμως επιβλαβείς εκπομπές άνθρακα».  

Ο Ganzarski είπε ότι η εταιρεία πίστευε πως όλες οι πτήσεις μικρότερες από 1.000 μίλια θα είναι εξ’ολοκλήρου ηλεκτρικές σε 15 χρόνια.   Πρόσθεσε δε ότι «Τώρα που το πρώτο ηλεκτρικό αεροσκάφος θα πετάξει, οι εταιρείες μπαταριών αρχίζουν να εργάζονται πιο επιμελώς σε λύσεις ιδανικές για τον τομέα της αεροδιαστημικής.»  

Μεταξύ των άλλων εταιρειών που αναπτύσσουν ηλεκτρικά αεροσκάφη είναι η Zunum Aero, η οποία κατασκευάζει ένα αεροσκάφος 27 θέσεων με εμβέλεια 680 μιλίων, και ο κατασκευαστής κινητήρων  είναι η Rolls-Royce, με το πρόγραμμα Accel, που στοχεύει να παράγει το ταχύτερο ηλεκτρικό αεροπλάνο μέχρι σήμερα.  

Ωστόσο, τον Απρίλιο, η Rolls-Royce και η Airbus ακύρωσαν τα σχέδιά τους για υβριδικά ηλεκτρικά αεροσκάφη.  

Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία Lilium εργάζεται σε πενταθέσιο ηλεκτρικό αεροπορικό ταξί.  

Το Cessna Caravan που χρησιμοποιείται από το magniX είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα αεροπλάνα μεσαίας εμβέλειας στον κόσμο, με περισσότερα από 2.600 να λειτουργούν σε 100 χώρες. Η πρώτη πτήση έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αν ο καιρός το επιτρέψει.  

Με πληροφορίες του Guardian