Ένας αλιγάτορας που επέζησε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Βερολίνο και λανθασμένα θεωρούνταν ότι ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ, πέθανε στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας.  

«Χθες το πρωί, ο αλιγάτορας Κρόνος πέθανε από γηρατειά. Ήταν περίπου 84 ετών – μια εξαιρετικά αξιοσέβαστη ηλικία», ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος την Κυριακή.  

Ο Κρόνος δόθηκε στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου το 1936 αμέσως μετά τη γέννησή του στις ΗΠΑ. Διέφυγε από τον ζωολογικό κήπο μετά τον βομβαρδισμό το 1943. Βρετανοί στρατιώτες τον βρήκαν τρία χρόνια αργότερα και τον έδωσαν στη Σοβιετική Ένωση.  

Το πώς επέζησε τα τρία αυτά χρόνια παραμένει ένα μυστήριο. «Ο ζωολογικός κήπος της Μόσχας είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον Κρόνο για 74 χρόνια. Για εμάς ο Κρόνος ήταν μια ολόκληρη εποχή, και αυτό χωρίς την παραμικρή υπερβολή … Γνώρισε πολλούς από εμάς όταν ήμασταν παιδιά. Ελπίζουμε ότι δεν τον απογοητεύσαμε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ζωολογικός κήπος ανέφερε ότι ο Κρόνος γνώριζε τους φροντιστές του και αγαπούσε το μασάζ με βούρτσα. Οι αλιγάτορες του Μισισιπή συνήθως ζουν σε 30-50 χρόνια στη φύση, πρόσθεσε.  

Ο Κρόνος μπορεί να ήταν ο γηραιότερος αλιγάτορας στον κόσμο ενώ ένας αρσενικός αλιγάτορας, ο Muja που βρίσκεται στο ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου στη Σερβία, είναι επίσης στα 80 του και είναι ακόμα ζωντανός. Η φήμη ότι ο Κρόνος ανήκε στην προσωπική συλλογή του Χίτλερ είναι αναληθής. «Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξη του ζώου κυκλοφόρησε και η φήμη ότι διέφυγε από τη συλλογή του Χίτλερ και όχι από τον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.  

Η απόδραση του Κρόνου το 1943 είναι απίθανο να εξηγηθεί. Το Βερολίνο, η πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, δέχθηκε βομβαρδισμό πριν τελειώσει ο πόλεμος το 1945. Τον Νοέμβριο του 1943 υπήρξε μεγάλη καταστροφή σε περιοχές δυτικά του κέντρου της γερμανικής πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της πόλης. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και πολλά από τα ζώα του ζωολογικού κήπου χάθηκαν επίσης.  

Οι εγκαταστάσεις του ενυδρείου του ζωολογικού κήπου δέχτηκαν επίσης πλήγμα και υπάρχουν μαρτυρίες της εποχής για νεκρούς κροκόδειλους στο δρόμο. Ο Κρόνος επέζησε και στη συνέχεια πέρασε απαρατήρητος τρία χρόνια σε μια πόλη που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο με τις συνθήκες να μην είναι κατάλληλες για αλιγάτορες.