Μια εκκλησία στο Βερολίνο άνοιξε τις πόρτες της σε μουσουλμάνους προσκυνητές που δεν μπορούσαν να χωρέσουν στο τζαμί τους εξαιτίας των νέων κανόνων κοινωνικής απόστασης λόγω κορωνοϊού.  

Η Γερμανία επέτρεψε την επανάληψη των θρησκευτικών τελετών στις 4 Μαΐου, αλλά οι προσκυνητές πρέπει να διατηρούν μεταξύ τους απόσταση 1,5 μ.  

Αυτό σήμαινε ότι το τζαμί Dar Assalam στην περιοχή Neukölln της πόλης δεν μπορούσε να φιλοξενήσει όλους τους προσκυνητές του. Αλλά, η Λουθηρανική Εκκλησία στο Kreuzberg προσφέρθηκε να βοηθήσει φιλοξενώντας τις προσευχές της Παρασκευής στο τέλος του Ραμαζανιού.  

Καθ ‚όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι Μουσουλμάνοι απέχουν από το φαγητό, το ποτό, το κάπνισμα από την αυγή έως το σούρουπο. Συνήθως οι οικογένειες και οι φίλοι συγκεντρώνονται για το γεύμα τους και να παρακολουθήσουν κοινές προσευχές, αλλά στο Βερολίνο – όπως και σε χώρες σε όλο τον κόσμο – η παράδοση φέτος διαταράχθηκε λόγω των μέτρων.  

«Είναι μια υπέροχη κίνηση και φέρνει χαρά στο Ραμαζάνι και χαρά εν μέσω αυτής της κρίσης», δήλωσε ο ιμάμης του τζαμιού στο πρακτορείο Reuters. «Αυτή η πανδημία μας έχει κάνει μια κοινότητα. Οι κρίσεις φέρνουν τους ανθρώπους κοντά».  

«Ήταν ένα παράξενο συναίσθημα εξαιτίας των μουσικών οργάνων και των εικόνων», είπε ο Samer Hamdoun, σημειώνοντας την αντίθεση με την ισλαμική λατρεία. «Αλλά, ξεχνάς αυτές τις μικρές λεπτομέρειες. Αυτό είναι το σπίτι Θεού στο κάτω-κάτω».  

Ακόμα και η πάστορας της εκκλησίας συμμετείχε στην προσευχή. Η πάστορας είπε ότι η συνεργασία ήταν απόφαση της κοινότητας για «να κάνει το καλύτερο. Αυτό μας έφερε πιο κοντά. Εάν θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και πώς θα συνεχιστεί, είναι ακόμη ανοιχτό, αλλά νομίζω ότι το να γνωριστούμε και αυτό που έχουμε βιώσει μαζί αυτή τη στιγμή ενισχύει το τι μπορεί να γίνει».