Καθώς συνεχίζεται η προσαρμογή στην νέα κανονικότητα εν μέσω πανδημίας, προκύπτουν όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Πέρα από το κινητό τηλέφωνο, τα παπούτσια και τα γυαλιά οράσεως, ακόμα και τα καλλυντικά -το eyeliner, η μάσκαρα και τα κραγιόν- μπορεί να είναι επικίνδυνα όσον αφορά την μετάδοση μικροβίων. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με τα μάτια, την μύτη και την περιοχή γύρω από το στόμα, όπου ο ιός μπορεί να εισχωρήσει πολύ εύκολα. Μάλιστα, τα κραγιόν και το ρουζ χρησιμοποιούνται και σε δημόσιους χώρους.
Πώς λοιπόν θα μακιγιαριστούμε με ασφάλεια;
Μακιγιέρ και ειδικοί μοιράζονται συμβουλές που αφορούν από την ημερομηνία λήξεως του προϊόντος μέχρι τον τρόπο καθαρισμού.
Μπορούν τα καλλυντικά να μεταφέρουν τον Covid-19;
Απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα, καθώς όπως εξηγεί ο δερματολόγος δρ. Ανταμ Μαμελάκ δεν υπάρχουν προς το παρόν δημοσιευμένες έρευνες οι οποίες να εξετάζουν πόσες ημέρες μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στα καλλυντικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine τον Απρίλιο του 2020, ο ιός μπορεί να παραμείνει σε πλαστικές επιφάνειες μέχρι και 72 ώρες. Ο δρ. Μακελάκ προσθέτει ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα για πολλά από τα καλλυντικά που υπάρχουν μέσα στην τσάντα.
«Οι πλαστικές τσάντες με τα προϊόντα μακιγιάζ, τα μπουκάλια και τα φιαλίδια είναι πολύ πιθανόν να μεταδώσουν τον ιό. Επειδή ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτές τις πλαστικές και μεταλλικές θήκες μέχρι τρεις ημέρες, η εφαρμογή του μέικαπ στο πρόσωπο με τα χέρια, μπορεί να είναι ένας τρόπος μετάδοσης του».
Τα συντηρητικά στα καλλυντικά αποτελούν συνήθως την γραμμή άμυνας όσον αφορά την μόλυνση στα προϊόντα ομορφιάς, είπε η αισθητικός Βανέσα Τόμας στην αμερικανική έκδοση της HuffPost. «Ωστόσο, τα συντηρητικά αποτρέπουν κυρίως την βακτηριακή μόλυνση και ενδέχεται να μην προστατεύουν από τον ιό».
Προσοχή στα κραγιόν
Δεδομένου ότι τα καλλυντικά είναι από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε με τα περισσότερα μικρόβια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούν να προκαλέσουν επιμόλυνση. Τα κραγιόν και λιποζάν πηγαίνουν κατευθείαν στα χείλη και το στόμα και πρέπει να τα καθαρίζουμε συχνά, δήλωσε ο δρ. Αράγκονα Τζιουζέπε. «Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πόσες ημέρες επιβιώνει ο κορωνοϊός σε αυτά τα προϊόντα. Περισσότερο από τα υπόλοιπα καλλυντικά, ο κίνδυνος στα κραγιόν είναι υψηλός καθώς διατηρούνται σε έναν μικρό, γεμάτο υγρασία χώρο, επιτρέποντας σε ιικά σωματίδια να ζήσουν περισσότερο από το συνηθισμένο.
Συχνή αντικατάσταση των καλλυντικών για τα μάτια
Είναι πολύ σημαντικό να προσεγγίζουμε τα προϊόντα για μακιγιάζ ματιών με προσοχή και να τα αφήνουμε στο σπίτι όσο πιο συχνά μπορούμε. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης.
«Ας αφήσουμε τα προϊόντα του μακιγιάζ στο σπίτι όσο πιο συχνά μπορούμε, γιατί τις περισσότερες φορές όταν βρισκόμαστε έξω, δεν καταλαβαίνουμε πότε τα αγγίζουμε», λέει η οφθαλμολόγος δρ. Γιούνα Ράπαπορτ.
Πέρα από το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών από πριν την εφαρμογή του μακιγιάζ, η Ράπαπορτ συμβουλεύει να υιοθετήσουμε κι άλλες μεθόδους ασφαλείας. Αυτοί συμπεριλαμβάνουν την προσοχή στην ημερομηνία λήξης των προϊόντων που χρησιμοποιούμε. «Ιδανικά, η μάσκαρα και το eyeliner πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες και η σκιά κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, αν κουβαλάμε τα καλλυντικά σε δημόσιο χώρο, τότε θα συμβούλευα πιο συχνή αντικατάσταση – έξι εβδομάδες, αντί για τρεις μήνες», σημειώνει.
Απόρριψη των προϊόντων, σε περίπτωση επαφής με τον ιό
«Εάν νοσήσαμε ή είχαμε συμπτώματα παρόμοια με του κορωνοϊού, τότε πρέπει να πετάξουμε όλα τα καλλυντικά που έχουμε χρησιμοποιήσει. Και αυτό γιατί τα αναπνευστικά σταγονίδια μπορεί να έχουν μεταφερθεί από τα χέρια μας στο πρόσωπο και τώρα να βρίσκονται στα προϊόντα μακιγιάζ που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος συνέχειας της εξάπλωσης σε περίπτωση που τα ξαναχρησιμοποιήσουμε», εξήγησε ο δρ.Τζιουζέπε.
Καθημερινή απολύμανση των προϊόντων
Ο δρ Τζιουζέπε συμβουλεύει να απολυμαίνουμε τα προϊόντα μια φορά την ημέρα ή μετά από κάθε χρήση και να τα καθαρίζουμε με απολυμαντικό (υγρά μαντηλάκια, σπρέι ή άλλο προϊόν).
Επιπλέον, προτείνει να απολυμαίνουμε και την εξωτερική επιφάνεια της τσάντας με τα καλλυντικά και να τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σημείο. «Αυτό θα αποτρέψει από την πιθανή και επιβλαβή μόλυνση από βακτήρια».
Προσεκτικός καθαρισμός των πινέλων και σφουγγαριών του μακιγιάζ
«Στους μικροοργανισμούς αρέσει να ζουν σε υγρά περιβάλλοντα, τα οποία παρέχουν τα πινέλα του μακιγιάζ», δηλώνουν οι δερματολόγοι. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και προσεκτική πλύση των πινέλων».
«Ας καθαρίσουμε τα πινέλα του μέικαπ με ζεστό νερό και σαπούνι και ας τα αφήσουμε να στεγνώσουν πλήρως. Το ίδιο ισχύει και για τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε. Ο καθαρισμός καλό είναι να πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα ή μετά από την κάθε χρήση», συμβούλεψε η δερματολόγος δρ. Σούζαν Μάσικ στην αμερικανική έκδοση της HuffPost.
Προσοχή πότε και πού φοράμε μακιγιάζ
«Αν χρησιμοποιούμε μάσκα προσώπου, ας περιορίσουμε την χρήση μέικαπ και κραγιόν, καθώς πολύ εύκολα θα γίνει τριβή με την μάσκα. Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε μακιγιάζ στα μάτια, ας εφαρμόσουμε τα προϊόντα στο σπίτι, ώστε να μην χρειαστεί να τα κουβαλήσουμε μαζί», είπε η δρ. Μάσικ. «Προσοχή όμως: Αν φορέσουμε την μάσκα για πολλές ώρες, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης σημαδιών στο πρόσωπο, δερματικών παθήσεων ή ακμής».