Τι κάνει άραγε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ; Τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ανακάλυψε» ο ανταποκριτής της DW Μπερντ Ρίγκερντ στο σπίτι του στο Λουξεμβούργο, όπου ο Γιούνκερ πέρασε την περίοδο του lockdown. Ο βετεράνος της ευρωπαϊκής πολιτικής, που ταξίδευε διαρκώς ανά τον κόσμο, δεν είναι ο άνθρωπος της καραντίνας. Αλλά την τήρησε υποδειγματικά. Διαβάζοντας πολλά βιβλία στον υπέροχο ηλιόλουστο κήπο του, τηλεφωνώντας πολύ, δίνοντας περισσότερες από το κανονικό συνεντεύξεις, αλλά χωρίς να γίνει θύμα του κλειστού χώρου και χωρίς να οργιστεί για τα μέτρα. Για άλλο πράγμα οργίστηκε. Για το ασυντόνιστο τρόπο που έκλεισαν οι Γερμανοί τα σύνορα με το Λουξεμβούργο. «Δεν επρόκειτο για υψηλή τέχνη της πολιτικής, έκλεισαν τα σύνορα χωρίς να νοιαστούν για τους πολίτες, θύματα της αυθαιρεσίας του Βερολίνου».

«Κολυμπάμε προς την ίδια κατεύθυνση»

Jean-Claude Juncker, ehemaliger Präsident der EU-Kommission
Ο βετεράνος της ευρωπαϊκής πολιτικής, που ταξίδευε διαρκώς ανά τον κόσμο, δεν είναι ο άνθρωπος της καραντίνας. Αλλά την τήρησε υποδειγματικά

Στον κήπο του τον συνάντησε και ο Ρίγκερντ. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οργίζεται επίσης για το ότι κλείσιμο το συνόρων δεν ενημερώθηκε ούτε καν η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου. «Για το ότι οι εθνολαϊκιστές θα εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για να δηλώσουν ότι χρειαζόμαστε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, ότι η κάθε χώρα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα αν αντιμετωπίσει την κρίση μόνη της και όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα αμφιβάλω καθόλου». Αλλά η κρίση παράλληλα έδειξε πόσο χρειάζεται η κάθε χώρα την διπλανή της, πόσο χρειάζεται την Ευρώπη.

«Νομίζω ότι άνθρωποι στην Ευρώπη διδάχθηκαν από την κρίση ή είναι σε αυτήν τη διαδικασία, ότι μόνο του το κάθε κράτος δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δαμάσει την επιδημία και ότι κολυμπάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Ίσως αυτή η κρίση να είχε αυτό ως τελικό αποτέλεσμα, γιατί υπήρξε μεγάλη αλληλεγγύη σε μικρά πράγματα. Γάλλοι ασθενείς με τον ιό, που θεραπεύτηκαν σε γερμανικά και λουξεμβουργιανά νοσοκομεία. Βοήθεια προς τον γείτονα. Ίσως μετά την κρίση να γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι Ευρωπαίοι». Βέβαια ο δρόμος προς μια καλύτερη Ευρώπη είναι ακόμη μακρύς, κι αν πιστέψουμε τον Γιούνκερ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις οικονομικές θυσίες.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Europäisches Parlament in Straßburg | Jean-Claude Juncker, Präsident der Europäischen Kommission
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επικροτεί το γερμανογαλλικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας 

Ως ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης επικροτεί το γερμανογαλλικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας με χρήματα που θα αντλήσει η Επιτροπή από τις αγορές και που θα δοθούν στα κράτη – μέλη ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια. «Νομίζω ότι πρόκειται για τη σωστή προσέγγιση για μια λύση, κυρίως προς την κατεύθυνση της νότιας Ευρώπης» υπογράμμισε. «Πηγαίνουμε προς μια επιθυμητή αμοιβαιοποίση των χρεών που θα αναλάβουμε μελλοντικά».

Και προβλέπει σκληρές διαπραγματεύσεις γι αυτό το ταμείο, που όμως στο τέλος ο συμβιβασμός δεν θα διαφέρει πολύ από τις προτάσεις του Βερολίνου και των Παρισίων. Από τη θέση του απόμαχου της ενεργούς πολιτικής, αλλά με συνεχές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, δηλώνει την απερίφραστη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της διαδόχου τους, της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Αντρέας Νολ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου