To Spiegel στην ιστοσελίδα του δημοσιεύει βίντεο με την άφιξη επιβατών στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και γράφει: «Η πρώτη πτήση της Lufthansa εδώ και δυο μήνες έφθασε στην Αθήνα. Στα αεροδρόμια ισχύουν πολύ αυστηροί κανόνες υγιεινής ωστόσο στην καμπίνα του αεροπλάνου ήταν αδύνατον για τους ταξιδιώτες να κρατήσουν αποστάσεις». Οι επιβάτες  παραπονούνται ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις που θα εξασφάλιζαν τουλάχιστον ένα μίνιμουμ απόστασης. Στο βίντεο παρουσιάζεται επίσης η ακριβής διαδικασία που ακολουθείται από τις αρχές κατά την προσγείωση των επιβατών, η καταγραφή τους, τα τεστ που γίνονται και η ενημέρωση για την καραντίνα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση που αυτή δεν τηρηθεί.

Η πανδημία ενώνει την ΕΕ

EU Merkel und Macron | Aufbauprogramm für Europa

Το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διαθέτει πόρους ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου. Η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της σημειώνει: «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας Βίζενγκραντ έδωσαν την Τρίτη στην καγκελάριο Μέρκελ να καταλάβει ότι δεν έχουν τίποτα εναντίον ενός μεγάλου ταμείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βοηθηθεί και η δική τους οικονομία που έχει πληγεί από την πανδημία. Επειδή απαιτείται από όλους συναίνεση στο τέλος θα υπάρξει συμβιβασμός. Η αξία του συμβιβασμού θα αξιολογηθεί αργότερα από το εάν το Ταμείο εκπλήρωσε το σκοπό του, δηλαδή να βοηθήσει τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία».

Και το σχόλιο καταλήγει: «Αυτός ο συμβιβασμός θα έχει όμως και το τίμημά του. Αρχικά η Γερμανία επέμενε η καταβολή των χρημάτων από το ευρωπαϊκό ταμείο να συνδέεται και με την τήρηση των στάνταρ ενός κράτους δικαίου. Στόχος ήταν η Πολωνία και η Ουγγαρία να θυμηθούν τις ευρωπαϊκές αξίες. Τώρα πια όμως πολύ λίγο γίνεται λόγος για αυτό».

Για το ίδιο θέμα η Handelsblatt σημειώνει: «Η πανδημία φαίνεται να ενώνει την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη για πρώτη φορά στην ιστορία τους θέλουν να εκδώσουν κοινά ομόλογα. Τις πολιτικά επισφαλείς έννοιες κορωνο-ομόλογα ή ευρωομόλογα οι κυβερνήσεις εν τω μεταξύ τις διέγραψαν από το λεξιλόγιό τους. Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα στα γεγονότα. Οι 27 θα ευθύνονται από κοινού για χρέη ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Το δύσκολο πολιτικό κλίμα στην Ισπανία

Spanien Madrid Menschen auf der Straße Abstand Coronavirus

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει εκτενές σχόλιο στην πρώτη της σελίδα για την Ισπανία και το πώς αντιμετώπισε τον κορωνοϊό αλλά και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Η εφημερίδα γράφει: «Το πολιτικό κλίμα ήταν δηλητηριασμένο ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν σχηματίστηκε ο πρώτος αριστερός συνασπισμός στην ιστορία της ισπανικής δημοκρατίας. Αυτή η πόλωση έκτοτε εντάθηκε. Το συντηρητικό κόμμα PP συγκρίνει την εκλεγμένη κυβέρνηση με μια ‘δικτατορία’. Το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Vox, η τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, επιρρίπτει στον κυβερνητικό συνασπισμό ότι θέλει να μετατρέψει την Ισπανία σε μια δεύτερη Βενεζουέλα. Με βαρύγδουπα σλόγκαν του τύπου ‘η Μαδρίτη μας σκοτώνει’ μερίδα Καταλανών ζητά την απόσχιση της περιοχής. Αντί τα κόμματα να συνεννοηθούν μεταξύ τους ξαναγυρίζουν σε παλιές τακτικές. Συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα. … Κι ενώ οι αριθμοί όσον αφορά την μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού δημιουργεί ελπίδες, η Ισπανία διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο σε μια νέα βαθιά πολιτική κρίση».

Text Μαρία Ρηγούτσου