Σήμερα, 19 Μαΐου, συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η ελληνική ομογένεια της Βάδης-Βυρτεμβέργης απέτισε φόρο τιμής στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Στουτγάρδης. 

Το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαΐου, με πρωτοβουλία των Ποντιακών Συλλόγων Βάδης- Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης των Ελλήνων του Πόντου, στη Stauffenbergplatz, στο κέντρο της Στουτγάρδης. 

Κάθε χρόνο οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Βάδης-Βυρτεμβέργης πραγματοποιούν την εν λόγω εκδήλωση, τιμώντας τους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου ενώ παράλληλα διεκδικούν την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας. Η εκδήλωση φέτος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε συντηρητικά πλαίσια, με τη σημαντική συμβολή της κ. Σιδηροπούλου Ελένης και του Δρ. Ιωάννη Μωυσίδη που εκπροσωπούν τους Ποντιακούς Συλλόγους, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία της κ. Σιδηροπούλου Ελένης, εκπροσώπου των Ποντιακών Συλλόγων Βάδης- Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις».

Η κ. Ελένη Λιανίδου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Στουτγάρδη, ήταν κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης και πραγματοποίηση κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ολοκαυτώματος. Κατάθεση στεφάνου πραγματοποιήσαν επίσης εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων Βάδης Βυρτεμβέργης καθώς και ο επιχειρηματίας κ. Αμανάτης Ταγκαλίδης που πάντοτε ενισχύει τις ποντιακές δράσεις. 

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του κ. Αλί Ερτέμ, του Τούρκου προέδρου του «Συλλόγου Ενάντια στη Γενοκτονία», που κάθε χρόνο έρχεται από τη Φρανκφούρτη για να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. 

Δείτε το βίντεο με την ομιλία της κ. Ελένης Λιανίδου:

Η ομιλία της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στη Στουτγάρδη, κ. Ελένης Λιανίδου
Κατάθεση στεφάνου από τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Στουτγάρδη κ. Ελένης Λιανίδου | Foto Nikolaos Radis
Κατάθεση στεφάνου από τον Τούρκο αγωνιστή των πολιτικών δικαιωμάτων Αλί Ερτέμ | Foto Nikolaos Radis
Κατάθεση στεφάνου από τον κ. Σάββα Εξουσίδη (Ποντιακή Εστία) |Foto Nikolaos Radis
Κατάθεση στεφάνου από τον κ. Αμανάτη Ταγκαλίδη |Foto Nikolaos Radis

Στο χώρο του μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον πατήρ Βασίλειο Μελεκίδη που λειτουργεί στον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Feurbach. 

Η κυρία Σιδηροπούλου Ελένη δήλωσε στο «ΕΤΣΙ magazin»:

«Η Τουρκία έχει κάνει πολλές γενοκτονίες και συνεχίζει να κάνει. Αυτό που προέχει για μένα είναι να “θάψω” τους νεκρούς μου. Πρέπει να αναγνωριστεί αυτή η γενοκτονία για να ηρεμήσουμε και εμείς. Πιστεύω πως μία δημοκρατική Τουρκία στο μέλλον ίσως την αναγνωρίσει.»

Foto Nikolaos Radis

Επιπλέον, πρόσθεσε «Πρέπει να στηρίζουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις γιατί μας τιμά ως Έλληνες. Εμείς είμαστε παιδιά της Αντιγόνης, δεν είμαστε του Κρέοντα. Του Κρέοντα είναι στην Τουρκία. Η Αντιγόνη έμαθε σε όλο τον κόσμο να θάβει τους νεκρούς του, οπότε κι εμείς δεν πρέπει να τους αφήσουμε άθαφτους».

Foto Nikolaos Radis