Με τον συντελεστή μετάδοσης γύρω στο 0,9 και την ενθαρρυντική είδηση ότι για πρώτη φορά σε ομόσπονδο κρατίδιο, ο λόγος για τη Σαξωνία-Άνχαλντ, δεν καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο κανένα νέο κρούσμα, οι γερμανικές αρχές δρομολογούν από σήμερα το άνοιγμα ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφέ και μπυραριών. Πρωτοπόρο κρατίδιο, ως προς την επιστροφή στην «τουριστική κανονικότητα», θεωρείται το Σλέσβιχ Χόλσταϊν, στα σύνορα με τη Δανία, στο οποίο εκτός από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ανοίγουν, μεταξύ άλλων, τα κάμπινγκ, τα γυμναστήρια και οι κινηματογράφοι. Ας σημειωθεί ότι στο βορειότερο γερμανικό κρατίδιο είναι από σήμερα ευπρόσδεκτοι και τουρίστες από άλλα σημεία της Γερμανίας.

Σε 9 από τα συνολικά 16 ομόσπονδα κρατίδια, ανάμεσα στα οποία η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Σαξωνία, η Ρηνανία-Παλατινάτο και το Σλέσβιχ Χόλσταϊν, ανοίγουν και πάλι τα ξενοδοχεία και επιτρέπεται η ενοικίαση τουριστικών κατοικιών, αρχικά σε εγχώριους τουρίστες και στη συνέχεια, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Σε γενικές γραμμές στόχος των αρχών είναι οι επαφές μεταξύ των πελατών, αλλά και πελατών και προσωπικού να περιοριστούν στο ελάχιστο με τοποθέτηση διαχωριστικών και υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους. Προς το παρόν πισίνες και γυμναστήρια στα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά.

Εστιατόρια: 20 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά

- ADS -


Deutschland Mainz | Coronavirus | Gastronomie öffnet
Η καλοκαιρία βοηθάει

Όσον αφορά τα εστιατόρια δεν υπάρχει ακόμα ενιαία εικόνα στη Γερμανία. Σε κάποια κρατίδια οι κρατήσεις, με όνομα και τηλέφωνο, είναι υποχρεωτικές, σε άλλα πάλι όχι, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με περισσότερους από 17 εκατομμύρια κατοίκους. Ο γενικός κανόνας που ισχύει πάντως για τους χώρους εστίασης είναι 1 άτομο ανά 5 τετραγωνικά. Σε ένα εστιατόριο 100 τετραγωνικών πχ. μπορούν να εξυπηρετούνται μόλις 20, συνολικά, πελάτες.

Σε κάποια κρατίδια οι πελάτες οφείλουν να καθαρίζουν τα χέρια τους με το αντισηπτικό στην είσοδο, ενώ τα εστιατόρια υποχρεούνται να πλένουν πιάτα, μαχαιροπίρουνα και ποτήρια στο πλυντήριο πιάτων σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60 βαθμούς. Κάποια άλλα κρατίδια, όπως η Σαξωνία, ζητούν από τους εστιάτορες να διαθέτουν στους πελάτες καταλόγους με το μενού, που καθαρίζονται με νερό και σαπούνι και δεν είναι πχ. από χαρτί. Παντού πάντως απαγορεύεται το φαγητό σε μπουφέ.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας στους χώρους εστίασης είναι υποχρεωτική μόνο όταν οι πελάτες κινούνται μέσα στο κατάστημα, όταν πηγαίνουν, για παράδειγμα, στην τουαλέτα. Πολλά κρατίδια προβλέπουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και από το προσωπικό, ενώ σε κάποια είναι απλά εθελοντική.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa)

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΣΩ E-Mail

Δημοφιλή άρθρα, ειδήσεις, τα πάντα γύρω απο το έντυπο περιοδικό μας, αναλύσεις, ρεπορτάζ, αποκλειστικές έρευνες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την Ελλάδα, την Γερμανία και ολόκληρο τον κόσμο!
- ADS -