Όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, η άρση της υποχρεωτικής καραντίνας αναμένεται «τις επόμενες ημέρες». Αφορά τους επισκέπτες από χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν, καθώς και από τη Μ. Βρετανία. Αντιθέτως, οι επισκέπτες από «τρίτες χώρες», για παράδειγμα από την Τουρκία, θα εξακολουθούν να μπαίνουν σε καραντίνα. Με την απόφαση αυτή οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων ακολουθούν σχετική «σύσταση» που είχε διατυπώσει προ ημερών ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Η υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων ισχύει από τις 9 Απριλίου για όλους τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη Γερμανία, αλλά και για τους ίδιους τους Γερμανούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Ελάχιστες εξαιρέσεις γίνονται για εποχικούς εργάτες, αστυνομικούς ή συνεργάτες των υγειονομικών υπηρεσιών. Μία εξαίρεση προβλέπεται και για όσους μετακινούνται καθημερινά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για επαγγελματικούς λόγους. Στην «Ευρώπη των 27» δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που, για παράδειγμα, διαμένουν στη Γερμανία αλλά εργάζονται στη Γαλλία και είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά.

«Καλή γειτονία και περισσότερη Ευρώπη»

BdTD Deutschland Strandkörbe in Cuxhaven
Η Κάτω Σαξονία πρώτη στην άρση της υποχρεωτικής καραντίνας

Πρώτη τοπική κυβέρνηση που προχώρησε σε άρση της καραντίνας ήταν εκείνη της Κάτω Σαξονίας, η οποία συμμορφώθηκε με σχετική απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο του Λίνεμπουργκ. Την προσφυγή είχε καταθέσει ένας Γερμανός δικηγόρος που διατηρεί εξοχική κατοικία στη Σουηδία και θεωρούσε αντισυνταγματική την υποχρέωση να κλειστεί για δύο εβδομάδες στο σπίτι του μετά την επιστροφή στη Γερμανία. Την περασμένη Τρίτη το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται «συλλήβδην ως ύποπτοι για ασθένεια ή μετάδοση της ασθένειας» όσοι διασχίζουν τα γερμανικά σύνορα.

Στη συνέχεια και η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ζήτησε την άρση της καραντίνας, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία του τουρισμού για την τοπική οικονομία. Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα εκατοντάδες χιλιάδες Βέλγοι και Ολλανδοί επισκέπτονται τη γερμανική πλευρά των συνόρων, ενώ πολλοί Γερμανοί κάνουν το αντίστροφο δρομολόγιο για ψώνια ή αναψυχή στις γειτονικές χώρες. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ κάνει λόγο για «ένα μήνυμα καλής γειτονίας, ένα σημάδι για περισσότερη Ευρώπη».

Το «πείραμα» του Λουξεμβούργου

EU Kommission ehe. Präsident Jean-Claude Juncker
Και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι δεν κατανοεί το κλείσιμο των συνόρων από τη Γερμανία

Από το Σάββατο ανοίγουν τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Λουξεμβούργου και παράλληλα τερματίζονται οι συνοριακοί έλεγχοι. Είχε προηγηθεί έντονη κριτική από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και τον τέως πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, οι οποίοι επισήμαναν ότι «δεν κατανοούν» το κλείσιμο των συνόρων από γερμανικής πλευράς. Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Luxemburger Wort, αν η «εξαίρεση» του Λουξεμβούργου από το Σάββατο αποτελεί απάντηση σε αυτή την κριτική, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε: «Είναι δικαίωμα του Γιούνκερ να εκφράζει την άποψή του, αλλά η δική μου ευθύνη είναι να προστατεύω τους πολίτες». Πάντως το Λουξεμβούργο είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής χώρα που αποκαθιστά την πλήρη ελευθερία στις μετακινήσεις από και προς τη Γερμανία. Στα σύνορα με τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία οι έλεγχοι συνεχίζονται μέχρι τις 14 Ιουνίου, αλλά θα είναι απλώς «δειγματοληπτικοί» και όχι «συστηματικοί», όπως επισημαίνουν οι γερμανικές αρχές.

Τέλος, η Σλοβενία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που κηρύσσει και επισήμως το τέλος της πανδημίας και ανοίγει τα σύνορά της για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών που είχε επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά συνεχίζονται οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Η Σλοβενία, ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον γερμανόφωνο χώρο, είχε καταγράψει 1.464 κρούσματα και 130 νεκρούς μέχρι την περασμένη Τετάρτη. Πάντως τις τελευταίες 14 ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων περιορίστηκε σε μόλις 35.

Γιάννης Παπαδημητρίου