Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση, αλλά παραμένουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησής τους στην πανδημία του κορωνοϊού.

Να ανοίξουν και πάλι σύντομα τα σύνορα επιθυμεί το 55% των Γερμανών, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη και το 4% δεν εκφέρει γνώμη, στην τακτική δημοσκόπηση Politbarometer που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Σε ό,τι αφορά τις διακοπές, το 51% δηλώνει ότι τα σχέδιά του επηρεάζονται από τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν για την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ το 15% απαντά αρνητικά και το 33% δηλώνει ότι φέτος δεν έχει σχεδιάσει διακοπές.

Ευρεία ωστόσο είναι η στήριξη των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση, με το 66% να τα κρίνει ως «ακριβώς ενδεδειγμένα», το 17% να τα θεωρεί «υπερβολικά» και το 15% «πολύ αδύναμα». Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως (81%) δεν θεωρεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και περιορίζουν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν επ’ αόριστον σε ισχύ. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό εκφράζει επιπλέον και την αντίθεσή του προς τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα εναντίον των μέτρων.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα της παιδείας, με το 56% να δηλώνει ότι δεν έγιναν αρκετά για την διδασκαλία των μαθητών, ενώ το 33% εκφράζει αντίθετη άποψη. Αντίστοιχα, το 56% δηλώνει ότι ήταν επίσης ανεπαρκής η πρόνοια για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, όμως το 88% εκτιμά ότι η ατομική του οικονομική κατάσταση δεν επηρεάστηκε καθόλου από την κρίση ή επηρεάστηκε μόνο λίγο.

Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των προσώπων της πολιτικής επικαιρότητας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός της χώρας. Την ακολουθούν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Στους «χαμένους» της δημοσκόπησης συγκαταλέγονται ο αρχηγός των Φιλελεύθερων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Ως προς το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται στο 38% (-1 από την προηγούμενη δημοσκόπηση), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο 15% (-1), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στο 10% (+1), το FDP στο 5% και η Αριστερά στο 8% (+1).

Θετικά αποτιμά το έργο της κυρίας Μέρκελ το 85% του δείγματος της έρευνας, ενώ την αντίθετη άποψη εκφράζει μόλις το 14%.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων